Quan baixar al carrer es converteix en una odissea: aquest projecte de Barcelona ajuda a la gent gran a mantenir la vida social

El 28,9% de les persones majors de 70 anys de la ciutat comtal viuen soles i l'envelliment és un fenomen que continua creixent cada any

‘Baixem al Carrer’ és un projecte de la Creu Roja que promou la vida activa d'aquest col·lectiu, ajudant-los a sortir de casa quan falla autonomia personal

Juana, usuària de Baixem al Carrer i el Manel, voluntari de la Creu Roja

Juana, usuària de Baixem al Carrer i el Manel, voluntari de la Creu Roja / cedida

5
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

Juana López té 89 anys i viu sola al seu pis del Carmel (Barcelona). L'edifici no té ascensor i sortir de casa, sobretot els dos últims anys, a causa dels seus problemes de mobilitat, s'havia convertit en una odissea. Ella forma part del 28,9% dels majors de 70 anys de Barcelona que viuen sols, segons les últimes dades disponibles del padró municipal. Una solitud no volguda que, sumada a les barreres arquitectòniques que encara perviuen en la majoria de ciutats i edificis, pot condemnar a la gent gran a viure tancada a casa seva.

En el cas de Juana els seus fills venen a casa diàriament. Li fan la compra, cuinen i l'ajuden en tot el que poden. Ells volen que visqui amb ells, però ella vol continuar a casa seva perquè, malgrat els seus problemes de mobilitat, deambula sense problemes i és autònoma per a les activitats quotidianes.

Les seves sortides es limitaven a anar al metge amb l'ambulància i poc més, fins que es va incorporar al projecte ‘Baixem al Carrer’ de la Creu Roja. Cada setmana, l’Álex, un voluntari de l'entitat, va a casa seva per a ajudar-la a baixar al carrer i el Manel, un altre voluntari, la passeja pel barri. Aquest projecte, desenvolupat amb l'Ajuntament de Barcelona, porta més d'una dècada actiu i va atendre 215 persones a Barcelona durant l'any 2023.

“Encara que té molta relació amb la família i se sent cuidada, ha hagut d'abandonar part de les relacions i vincles que tenia amb veïns i amistats. Ha perdut el contacte social freqüent i la participació social activa, cosa que produeix un aïllament social involuntari”, explica Manel.

Hi haurà més de 100 mil persones centenàries en 2050

L'envelliment de la societat és una realitat que continuarà creixent en les pròximes dècades. Les projeccions de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) calculen que hi haurà més de 100.000 persones centenàries l’any 2050 (actualment són gairebé 17.000). L'INE també calcula que el 30% de la població el 2074 seran majors de 65 anys, majoritàriament dones. Per exemple, i en el cas de ‘Baixem al Carrer’, de les 215 persones ateses, 157 van ser dones.

“No es tracta només d'un augment de població major de 65 anys, sinó que també d'una major esperança de vida que comporta desafiaments en termes de salut i benestar, que increments les possibilitats de discapacitat i dependència, a més d'un fenomen que perpetua desigualtats socioeconòmiques, especialment en el cas de les dones”, apunta Sonia Hernández, coordinadora de Programes de Persones Majors i Persones Cuidadores de la Creu Roja.

Els reptes de l'envelliment

Hernández adverteix de la necessitat d’assumir reptes com la cobertura de necessitats bàsiques, promoure l'autonomia personal i la participació comunitària, donar suport a les famílies en la seva cura i reduir la bretxa digital, entre d’altres. En aquest sentit, lamenta que les estructures relacionals i familiars s'han tornat més individuals, a més de l'anomenat “edatisme”, que genera una visió discriminatòria de les persones majors.

“Perquè la societat tingui en compte l'envelliment i les seves necessitats, cal canviar el discurs i la percepció sobre la vellesa en la societat. Des de la Creu Roja impulsem accions de sensibilització per a aquest canvi de visió cap al bon tracte a les persones majors i la prevenció i intervenció al maltractament i abús”, assegura.

La Juana i el Manel donen una volta pel barri del Carmel de Barcelona /

cedida

Beneficis d'una vida socialment activa en la vellesa

La solitud no volguda i la salut són un binomi que va de bracet. Diferents estudis han demostrat que augmenta el malestar emocional i està relacionada amb problemàtiques de salut mental com la depressió, a més d'incrementar el deteriorament cognitiu en el cas de la gent gran o problemes com la hipertensió. Així doncs, assegurar una vida socialment activa comporta múltiples beneficis també en la salut mental i física.

“Que la gent gran o sense autonomia recuperin una part, encara que sigui petita, de les activitats que realitzaven quan podien sortir soles i tornin a tenir contacte social, els ajuda a reduir la sensació d'aïllament social i millorar la seva salut emocional”, apunta el Manel, que va començar la seva activitat com a voluntari fa 4 anys després de jubilar-se. “Rebo més del que dono, perquè realment s'aprèn molt i es descobreixen realitats que pots imaginar, però no conèixer directament”, explica el voluntari de la Creu Roja.

La Creu Roja disposa a Catalunya de diferents programes d'atenció a la gent gran. A més de ‘Baixem al Carrer’, l'entitat també compta amb ‘Enreda’t’, el projecte ‘Sempre Acompanyats’, ajuda complementària a domicili o atenció a persones cuidadores, etc.

“Actuem amb les persones de manera integral perquè tinguin les oportunitats i recursos necessaris per a participar en la vida econòmica, social i cultural, accedint a un nivell de vida i benestar adequat al context de la comunitat en la qual viuen. Per  això treballem de manera coordinada i de manera complementària amb els recursos i serveis de la comunitat, afavorint la inclusió i cohesió de la comunitat”, assegura Hernández.

Per què fer-se soci o sòcia de la Creu Vermella?

Els projectes socials que duu a terme la Creu Roja amb persones en risc d'exclusió són possibles gràcies a les aportacions econòmiques de persones i empreses sòcies.

Fes-te soci o sòcia de la Creu Vermella: cercadeti.cruzroja.es/seroncal o telefonant al 900 104 971.

"Fent front a la soledat de la gent gran", per Josep Quitet, president de la Creu Roja

 Vivim en un món amb una població cada cop més envellida. Vivim més anys, amb més soledat i aquesta situació és un dels reptes prioritaris als quals la Creu Roja intenta donar resposta.

L’organització ha posat el focus en donar suport al col·lectiu de gent gran per millorar la seva independència i autonomia personal, alhora que ha promogut les accions perquè pugui incrementar i reforçar la seva xarxa social tant a través de tasques d’acompanyament com de realització d’activitats grupals. Durant l’any passat, hem atès més de 26.500 persones grans i cuidadores.

Per fer front a aquesta realitat, des de la Creu Roja promovem diversos serveis, com ara les trucades a col·lectius vulnerables per fer-ne seguiment; el servei de teleassistència domiciliària, que connecta qualsevol persona les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any i li proporciona resposta immediata, o projectes com ‘Sempre acompanyats’, ‘Baixem al carrer’, o ‘Final de vida i soledat’, aquest darrer juntament amb la Fundació ‘la Caixa’.

De manera paral·lela a tots aquests recursos, la Creu Roja treballem de manera integral i transversal des de tots els seus programes per continuar cuidant i fomentant la participació comunitària que, alhora, repercuteix en les relacions interpersonals i evita la solitud i les seves conseqüències.