INFÀNCIA
El Govern obre una via excepcional per ales18adopcionsalCongo
Els processos de Brazzaville es tanquen i les sol.licituds es traslladen a Kinshasa
Les famílies amb els tràmits iniciats no veuen clara la solució que se'ls ofereix
La Generalitat ha pactat amb el Ministeri d'Afers Estrangers una via especial per
desencallar els serrells pendents amb les adopcions a Congo-Brazzaville i Congo-Kinshasa, que afecten 18 famílies catalanes. Aquesta via consisteix a traslladar tots els expedients d'adopció del primer d'aquests països al segon, que disposa de delegació diplomàtica espanyola. Les adopcions a Brazzaville es tancaran perquè "una investigació ha confirmat que els processos d'adopció no ofereixen prou garanties i certs documents oficials són de dubtosa fiabilitat", va dir ahir la consellera de Benestar i Família, Carme Figueras.
El conflicte sobre les adopcions als dos Congos va començar l'agost passat, quan sis famílies que van anar a Brazzaville a recollir nens que havien adoptat a través de l'Associació d'Adopció de Nens al Congo (ADIC), una entitat col.laboradora de la Generalitat, es van trobar que l'ambaixada espanyola a Kinshasa es negava a registrar els seus fills. La situació d'aquestes famílies es va arreglar enviant un diplomàtic a la zona, que va aconseguir treure'ls i portar-los a Espanya.
COMPROMÍS
No obstant, 18 famílies més, que també havien fet tràmits a través de l'ADIC i ja comptaven amb el preceptiu certificat d'idoneïtat tot i que encara no havien viatjat a l'Àfrica, van quedar abandonades. La Generalitat es va comprometre a trobar-los una solució, que és la que ahir va explicar Figueras.
Bàsicament, consisteix en el fet que dues d'aquestes famílies que ja tenien un nen assignat (sabien el seu nom i el coneixien per foto) a Congo-Brazzaville continuaran amb els tràmits en aquell país, amb ajuda de l'ADIC i de l'ambaixada a Kinshasa.
La situació de les restants 16 famílies és més complexa. Els seus tràmits es faran per protocol públic (no amb l'ADIC, que està suspesa) i els supervisarà el departament de Benestar i Família. Els expedients de sis d'elles que havien iniciat tràmits a Congo-Brazzaville passaran a Congo-Kinshasa per mirar d'assignar-los un nen en aquest país, on ja havien iniciat tràmits les altres 10 famílies.
El problema sorgeix amb els que han de traspassar la seva petició d'un Congo a un altre, ja que a Kinshasa els requisits per adoptar són més estrictes. Per exemple, les parelles ha de fer un mínim de cinc anys que estan casades (per contra no es posa obstacles a les famílies monoparentals) i no poden tenir més de dos fills biològics.
LES SOLUCIONS
La consellera Figueras va dir que es tractaria de llimar aquests obstacles per via diplomàtica. "Per exemple --va apuntar--, intentarem que s'acceptin certificats de convivència prèvia al matrimoni". També va dir que la Generalitat es farà càrrec dels costos addicionals. "Si les famílies ja han pagat per un tràmit a Brazzaville, no tornaran a pagar-lo per a Kinshasa".
Però cap d'aquests arguments va tranquil.litzar les 16 famílies que encara no tenen nen assignat. "L'ADIC ens va dir que ja el teníem a Brazzaville". "A partir d'aquell moment et sents pare i és molt dur que ara et diguin que el teu fill no existeix", deia David Parcerisa, una de les gairebé 30 persones que ahir es resistien a deixar la seu de Benestar i Família després d'entrevistar-se amb els seus responsables.
ELS ERRORS
La paradoxa que fa patir més aquestes famílies és que en tot moment van utilitzar vies oficials per tramitar la seva adopció. "Reconec que alguna cosa no ha funcionat bé", va dir la consellera Figueras, que es va mostrar molt parca a l'hora d'enjudiciar la tasca d'ADIC i va remetre al resultat de l'expedient obert sobre l'actuació de l'entitat.
Notícies relacionadesFigueras ni tan sols va recordar que el permís provisional a aquesta entitat per operar com a col.laboradora de la Generalitat l'hi va donar la seva antecessora a la Generalitat, la consellera Anna Simó, d'ERC. Ni tampoc va portar a col.lació que pel caos d'aquestes adopcions va cessar la responsable de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció, Rosa Maria Bertran, també nomenada per la seva antecessora.
Les famílies diuen que els falten explicacions convincents. A la seu de Benestar i Família ahir hi havia decepció, llàgrimes i esgotament. "Vaig començar una adopció a Etiòpia, em van dir que passés a Congo-Brazzaville i mira on sóc", es lamentava Oriol Suárez.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia