PROBLEMA PER A LA RAMADERIA AUTÒCTONA

La vaca de raça catalana, en risc de desaparició

L'amo de l'últim ramat sacrificarà els animals perquè no li resulten rendibles

2
Es llegeix en minuts
SÒNIA TUBERT / ESPOLLA

El reivindicat ase no és l'únic animal català que està en perill d'extinció; s'hi pot afegir ara la vaca de l'Albera, l'única raça autòctona catalana. Només en queden 210 exemplars purs i Marc Cerret, propietari de 200 caps de bestiar, assegura que, a partir del mes de novembre, haurà de sacrificar-ne alguns per mantenir l'explotació.

El departament d'Agricultura està disposat a col.laborar-hi i ha proposat endur-se les vaques a un altre lloc per continuar amb la seva cria. Actualment, només hi ha dues explotacions de vaca de l'Albera a l'Alt Empordà. A la finca de Baussitges (Espolla), Cerret en té 300 exemplars, dels quals 200 són purs. Els seus veïns de Mas Recasens (la Jonquera) tenen 10 vaques de raça catalana. A Mas Recasens fa temps van desistir de criar-les pures i ara les barregen amb altres races perquè resultin més rendibles. La vaca de l'Albera és una mica petita i proporciona menys carn.

SOLUCIONS

L'últim resistent és Cerret. El seu ramat participa en un programa d'investigació que desenvolupen Agricultura i la Facultat de Veterinària de la UAB per mantenir aquesta raça, però ara els problemes econòmics el poden fer desistir. El 2004, per problemes burocràtics va perdre l'ajuda de la UE.

Una de les particularitats de la raça catalana és que viu en llibertat i s'alimenta de la vegetació de boscos i camps. Però el seu propietari els ha de donar 40 quilos d'aliments extra cada dia. "Els 150.000 euros que ens van retirar el 2004 els hem hagut de posar nosaltres", explica Cerret. Al detallar el tema econòmic, diu: "Hem mirat de vendre el ramat, però no hi ha comprador. L'única solució és anar portant a l'escorxador algunes vaques per pagar el menjar de les altres".

Notícies relacionades

Cerret i els ecologistes de IAEDEN, que ha donat l'alarma, reclamen un gest del Govern català. "No podem deixar desaparèixer una raça", diu l'ecologista Joan Budó. La resposta d'Agricultura és incloure el cas en els plans de desenvolupament rural que ajuda les races en perill d'extinció. El director dels serveis d'Agricultura de la Generalitat a Girona, Josep Guix, ha precisat que no entraran en una empresa privada: "Tenim clar que treballem per mantenir la raça. i si el propietari les vol vendre les portarem a un altre lloc".

Cerret veu bé el trasllat i proposa portar el ramat al Parc dels Aiguamolls. Ara només falta que es posin d'acord els departaments d'Agricultura i Medi Ambient.