RESTITUCIÓ DE PECES D'UNA ESGLÉSIA DESTRUÏDA EL 1672

Tàrrega recupera dues escultures del segle XIV en venda

Les talles religioses van ser localitzades als locals d'un antiquari de BCN

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / TÀRREGA

Han estat durant dècades al castell de Santa Florentina, de Canet de Mar (Maresme), però a Tàrrega ni els més vells sabien on eren. Tan sols algun historiador local coneixia l'existència de les dues grans escultures gòtiques, recuperades fa tot just dues setmanes per l'Ajuntament de Tàrrega, després que un professor de la Universitat de Barcelona, Antoni José Pitarch, les localitzés en una casa d'antiguitats de Barcelona, on estaven exposades per ser venudes.

Les dues peces, del segle XIV, van formar part d'un conjunt escultòric que va decorar l'església romànica de Tàrrega, destruïda accidentalment el 1672 per la caiguda sobtada del campanar. Les dues talles van arribar al Museu Comarcal de l'Urgell l'11 d'octubre passat, després de ser adquirides per l'ajuntament per 360.000 euros. Són dues estàtues d'1,70 metres i 800 quilos cadascuna, que representen dos apòstols.

"Sabem, perquè està documentat, que la façana de l'antiga església

parroquial lluïa una gran portada amb les figures, gairebé a mida natural, de la verge i els 12 apòstols, similar a la que hi havia a la Seu Vella de Lleida", segons el director del museu, Jaume Espinagosa.

FALTEN SET PECES

Notícies relacionades

Les dues escultures ara recuperades s'uneixen a les tres més que, després de la demolició de la parròquia, van ser traslladades a l'antic Hospital de Sant Antoni de Tàrrega. Aquestes tres peces són des de ja fa un temps al museu comarcal. Els especialistes sospiten que les dues talles ara trobades es van conservar durant anys, amb dos apòstols més, al palau dels marquesos de la Floresta, a la població. Entre el 1914 i el 1936, la família propietària de les quatre escultures va dividir la col.lecció, possiblement per vendre-la. Dues peces --les que ara tornen al seu lloc d'origen-- van anar al Maresme, mentre que les altres dues podrien haver viatjat als Estats Units.

Els altres cinc apòstols del grup escultòric van ser col.locats a la façana de l'església reconstruïda al segle XVIII, però van ser destruïts el juliol del 1936. La intenció del museu és habilitar una sala, "per exposar-les al públic i explicar la història medieval de Tàrrega", diu Espinagosa. El projecte podria veure la llum entre el 2009 i el 2010.