L'ADN DE LA SETMANA // PERE Puigdomènech

Creacionistes

1
Es llegeix en minuts
PERE
Puigdomènech

Ens posem en l'ona. A Barcelona (a l'Hospitalet per ser precisos) s'han convocat dues conferències amb el títolLo que Darwin no sabía, on dos conferenciants americans presenten les darreres tendències del que s'ha anomenat el disseny intel.ligent, versió actual de les posicions contràries a l'evolució de les espècies. És un moviment que s'està estenent pel món. Tard o d'hora havia d'arribar a Barcelona. Ja els tenim aquí.

La teoria de l'evolució, quan va ser proposada per Charles Darwin fa 150 anys, ja va crear una gran oposició des dels sectors religiosos, que hi veien un atemptat a la funció creadora de Déu. Semblava que aquesta oposició havia amainat, però en l'actualitat torna a reviure, sobretot als Estats Units. La batalla en alguns estats es dóna perquè els seus partidaris volen que als llibres de text de les assignatures de Biologia s'hi ensenyi el creacionisme com una de les hipòtesis per explicar la varietat d'espècies que hi ha al món al mateix nivell que la teoria de l'evolució.

Notícies relacionades

Des d'un punt de vista cientí- fic és inacceptable considerar el creacionisme com una alternativa a l'evolució. Ningú no pot refer l'experiment per comprovar- la, però totes les dades geològiques, biològiques i les que traiem de l'anàlisi de l'ADN comparant diferents espècies només tenen explicació en un entorn evolucionista. Sorprèn que a aquestes alçades hàgim de tornar a repetir el que per als científics és obvi. Sobretot quan per a moltes persones, científics inclosos, és perfectament compatible acceptar l'evolució amb unes creences religioses personals ben arrelades.

Una societat tolerant com la nostra respecta les diferents creences religioses i respecta que algú pugui pensar que les espè- cies són el producte de l'acció de Déu o que la Terra està en el centre de l'Univers. Segurament hi ha més arguments per revisar Copèrnic que per revisar Darwin, perquè de fet l'Univers no té un centre definit. També acolliríem a casa nostra qui ho defensés, però sense estar-hi d'acord i sense acceptar que s'ensenyi a l'escola.