RELIGIÓ

El Papa demana perdó per primer cop pels casos de pederàstia

Benet XVI exigeix a Sydney que es jutgin els capellans acusats d'abusos sexuals

Les víctimes consideren insuficient i buit el ja anunciat gest del Pontífex

El Papa, en la vigília d’oració celebrada a l’hipòdrom de Randwick, als afores de Sydney, ahir.

El Papa, en la vigília d’oració celebrada a l’hipòdrom de Randwick, als afores de Sydney, ahir. / AFP / VINCENZO PINTO

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
SYDNEY

Són només paraules, però una cosa és reconèixer que se sent vergonya i una altra demanar perdó. Després d'anys de prudència al voltant dels milers d'escàndols sexuals que han esquitxat l'Església catòlica durant els últims anys, i fins i tot de tolerància amb els encobridors dels abusos a menors, el Papa es va mostrar ahir més enèrgic que mai en la condemna als capellans pederastes.

El canvi d'actitud del Vaticà sobre un assumpte tan espinós es va començar a entreveure l'abril passat, durant la visita del Pontífex als EUA. Benet XVI, però, es va limitar llavors a dir que sentia una "profunda vergonya". Aquest cop, a la missa celebrada a la catedral de Santa Maria de Sydney amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut, Joseph Ratzinger va anar més enllà. "Sento profundament el dolor que les víctimes han patit --va declarar--. Com el seu pastor, comparteixo aquell patiment". Tot i així, els que van patir els abusos sexuals perpetrats a Austràlia, un país en què 107 sacerdots han estat condemnats per aquest delicte, van titllar el gest d'insuficient i buit.

TRAÏCIÓ A LA CONFIANÇA

Encara que just abans d'arribar a Sydney Benet XVI va anunciar que demanaria per-

dó pels abusos sexuals, les seves paraules d'ahir van sorprendre per una intensitat no coneguda. Lluny de quedar-se en una petició de disculpes ja per si mateixa ressenyable, el Pontífex va exigir que els culpables dels delictes fossin jutjats i condemnats pels tribunals, una cosa que tampoc va dir als EUA. "M'agradaria aturar-me per reconèixer la vergonya que tots nosaltres hem de sentir com a resultat dels abusos sexuals a menors comesos per alguns sacerdots i religiosos en aquest país --va afirmar el Papa davant la jerarquia del clero australià--. Aquests abusos, que constitueixen una traïció a la confiança i que han perjudicat molt el testimoni de l'Església, mereixen una condemna inequívoca. Les víctimes han de rebre compassió i atenció, i els responsables han de ser portats davant la justícia. Sento profundament el dolor que les víctimes han patit". Mai abans s'havia sentit ni en aquest ni en cap Papa anterior unes disculpes tan inequívoques com les ofertes a la catedral de Sydney.

ACTES, NO PARAULES

No obstant, malgrat el caràcter històric de les paraules papals, Anthony Foster, pare de dues nenes violades per un sacerdot de Melbourne --Emma, que es va suïcidar a principis d'aquest any, i Katherine, que patia alcoholisme i va tenir un accident que li va deixar una greu minusvalidesa física i mental--, va dir que "unes disculpes tan remotes estan a anys llum del valor que tindria una petició de perdó directa i personal". Perquè Foster, en rigor, no va sentir les disculpes de Benet XVI. Com la resta de les víctimes dels capellans pederastes, es va haver de conformar d'estar fora de la catedral de Sydney, on també es van concentrar prop de 1.000 manifestants contraris a Ratzinger, que es van fer un petó entre si, van cridar "¡el Papa està equivocat!" i van llançar a l'aire centenars de condons inflats.

Notícies relacionades

Entre les 3.400 persones que van participar en la missa d'ahir, per tant, no hi havia cap persona que hagués denunciat abusos sexuals a mans de sacerdots catòlics. "Si demanes perdó a una víctima, ho fas directament, li dius que ho sents i busques mesures per ajudar-la", va declarar a Efe Chris McIsaac, president de Broken Rites (Ritus Trencats, en català), una associació que esperava del Papa "actes" i no "només paraules". D'acord amb McIsaac, diverses víctimes de capellans pederastes ha-

vien demanat una audiència amb el Pontífex que no els va ser concedida. L'abril passat, a la seu de la nunciatura a Washington, Benet XVI sí que es va reunir amb els que havien patit els abusos sexuals de sacerdots nord-americans. El Pontífex va definir aleshores la trobada com a "molt emotiva".