EFECTES DE LES ÚLTIMES PRECIPITACIONS
Els embassaments catalans arriben al nivell òptim del juny del 2006
Els pantans del Ter-Llobregat superen el 80% a l'espera d'un increment per les últimes pluges
Medi Ambient manté les mesures antisequera malgrat que Boadella està gairebé a la meitat

Campanar de l’església de Sant Romà de Sau. /
Un cop s'ha superat el nou episodi de precipitacions en forma d'aigua i neu de la setmana passada, l'atenció es torna a centrar en la situació de les reserves catalanes d'aigua. Ja no és un examen angoixant i preocupant com els que es feien fa tot just uns mesos, però l'experiència ha demostrat que convé saber en tot moment quin és el present i, sobretot, el previsible futur dels pantans del sistema Ter-Llobregat, que proveeix l'àrea metropolitana de Barcelona. I el panorama és òptim, amb l'excepció de l'embassament de Boadella, que, tot i així, també s'ha recuperat i està pràcticament a la meitat de la seva capacitat. Paradoxalment, la Generalitat manté algunes mesures del decret antisequera.
El conjunt dels cinc pantans del Ter i el Llobregat que formen el sistema del mateix nom divendres gairebé arribava al 80% de la seva capacitat (estava al 79,7%), un llindar que ha superat els dos últims dies. Aquesta important xifra no apareixia en els registres de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) des de fa dos anys i mig. El juny del 2006, es va arribar al 83% després del desglaç d'una temporada d'esquí formidable. Però després d'aquells excel.lents registres, Catalunya va anar caient a poc a poc en estacions cada vegada més seques, fins que es va arribar a l'emergència de l'abril de l'any passat, amb les reserves a poc més del 20%.
PETICIÓ DE BONA GESTIÓ
És conegut de sobres el que va comportar aquella situació --amb restriccions, transport d'aigua en vaixells i controvertides obres--, de la qual encara es deriven algunes conseqüències, com el que està passant a l'Alt Empordà. L'embassament de Boadella és relativament petit (Susqueda és gairebé quatre vegades més gran), però el seu problema és que compta amb poques fonts de proveïment. Només un temporal de llevant, com el que hi va haver el dia de Sant Esteve, origina que el seu nivell pugi ostensiblement. I això és el que ha passat al llarg dels últims 15 dies, en què s'ha doblat el volum d'aigua que emmagatzemava.
El coordinador d'Unió de Pagesos, Joan Caball, revela que la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge està esperant que s'arribi exactament al 50% a la conca de la Muga per aixecar la fase d'excepcionalitat 2 del decret de sequera. "Ara no necessitem aquesta aigua perquè nosaltres reguem entre el 15 de juny i el 15 de setembre", raona el màxim dirigent del sindicat. Bon coneixedor de la realitat empordanesa ja que n'és oriünd i compta amb una explotació a prop de Figueres, Caball té por que quan necessitin l'aigua hagi tornat a baixar la reserva del pantà i l'ACA només els doni permís per als escassos hectòmetres cúbics habituals. "Ara el que toca és gestionar bé les quantitats que tenim", diu el responsable agrari.
Notícies relacionadesDECISIÓ IMMINENT
Al nord de Girona, l'aigua per a consum domèstic ja està garantida durant més d'un any. L'aixecament de l'excepcionalitat és una mesura discrecional del Govern de la Generalitat que es produirà d'un dia per l'altre, quan ja s'hagin sumat les quatre dècimes que falten per arribar a la meitat de la capacitat del pantà. Mentrestant, Medi Ambient insisteix en el fet que es mantingui l'estalvi de recursos i anhela l'entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Prat de Llobregat al mes de juny.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Els bojos són ells, ells
- Protesta L’acta del partit recull el llançament d’un objecte de Rüdiger a l’àrbitre