FINALISTES DEL PREMI CUINER DE L'ANY, CONVOCAT PEL FÒRUM GASTRONÒMIC .4

Lola Puig, El Fort: Cuina terapèutica al Baix Empordà

Lola Puig, l'única dona que aspira al guardó, aposta fort pels productes ecològics

Lola Puig.

Lola Puig. / JOAN CASTRO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Tot ingredient té un perquè a la cuina de la xef, mestra i terapeuta Lola Puig (Ullastret, 1964). Els vegetals i la fruita que utilitza per elaborar els seus plats gairebé medicinals procedeixen en un 50% de l'hort del seu pare. L'altra meitat és fruit del treball dels productors ecològics del Baix Empordà, on s'aixeca El Fort, el petit restaurant familiar que regenta a Ullastret des de fa 11 anys.

"El meu germà té cabres, i amb la seva llet faig els recuits, herència de la meva mare, que era recuitera",explica orgullosa. La gran majoria de la carn i el pa (que prepara ella mateixa) també són ecològics.

"Bona part de la meva infància va transcórrer al costat del meu avi, que em va ensenyar a valorar les plantes medicinals i la bona cuina",afirma Puig, que recorda la seva primera experiència amb els fogons cap als nou anys, quan la seva mare li deixava el sofregit a punt perquè hi tirés l'arròs quan arribés del col.legi.

El seu objectiu és"mimar i cuidar els clients en tots els sentits",segons explica ella mateixa. A Mèxic, on va viure nou anys, es va enamorar de l'alimentació orgànica. El contacte amb la cuina mexicana li va servir, a més, per ampliar el seu ventall de tècniques i introduir en la seva cuina ingredients que al nostre territori no s'utilitzen, com l'epazote, una herba que aquí és considerada una mala herba i que a Mèxic es fa servir amb fins medicinals i resulta molt comuna en els condiments.

Al tornar de Mèxic va decidir llogar el restaurant dels seus pares i aprendre a fer d'empresària, cosa que gairebé resulta tan difícil com dominar l'art dels fogons. I va funcionar. Tant, que finalment el va comprar.

Xef responsable

"Sóc terapeuta i en el meu vessant de cuinera això es veu constantment. La gent ve al restaurant a disfrutar, però la meva gran responsabilitat és alimentar-los de manera saludable",apunta.

Notícies relacionades

Aquest sentiment es reflecteix a la perfecció en la seva carta, curta, però completa i plena d'aromes d'herbes, un element essencial a la seva cuina. Hi destaca el seu imprescindible be biodinàmic confitat amb llet d'ovella i herbes.

COM ES VOTA. Si voleu votar per la xef Lola Puig com a Cuiner de l'Any ho podeu fer a www.elperiodico.cat/cuiner, a www.cuinerdelany.com, trucant al 905.500.501 i enviant un missatge amb el text CUINER (espai) 04 al 7734.