SANITAT

Dos investigadors demostren que els nazis van crear la talidomida

Diversos documents revelen que el fàrmac es va provar en camps de concentració

Més de 20.000 nadons van néixer amb malformacions per culpa del medicament

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BUENOS AIRES

La farmacèutica alemanya Grünenthal sosté des de fa anys que la famosa (per desastrosa) talidomida va ser el resultat d'una mena de carambola científica, i que la fórmula que l'empresa va patentar a mitjans del 1954 havia estat descoberta un any abans per un grup d'investigadors que intentaven crear un antihistamínic. Però, coses de la ciència, els va sortir un tranquil.litzant. El fàrmac, que se sol titllar de "maleït", va tenir les catastròfiques conseqüències que molts coneixen, a saber, uns 20.000 nens nascuts amb malformacions en diversos països del món, i ara, mig segle després de la tragèdia, una possibilitat tenebrosa comença a prendre cos: els nazis. No hi va haver carambola. Van ser els científics de Hitler els que la van descobrir.

Dos investigadors, l'argentí Carlos de Nápoli i el britànic Martin Johnson, han arribat a la mateixa conclusió. La teoria del segon és que la talidomida va ser creada originalment com a antídot contra els gasos neurotòxics, i que el seu creador va ser el científic i criminal nazi Otto Ambrose, que després de la guerra va treballar amb Grünenthal. De Nápoli, per la seva part, té documents que proven que els conillets d'índies van ser, per descomptat, els presoners dels camps de concentració.

INFORMACIÓ COMPARTIDA

"Tinc un document que prova que aquest fàrmac havia estat desenvolupat abans d'aquesta data 1953, i que havia estat provat als camps de concentració", va anunciar ahir l'argentí, que inclourà les seves troballes en un llibre que publicarà en breu:Los laboratorios de Hitler. El document en qüestió és un memoràndum firmat per Fritz ter Meer, un executiu de la farmacèutica alemanya IG Farben, el 13 de novembre del 1944. Allà, Ter Meer informa que la droga ha estat provada i està a punt per ser usada. ¿Qui n'era el destinatari? El metge personal del Führer. Karl Brandt.

Notícies relacionades

"Ara sembla cada cop més probable que la talidomida fos l'últim crim dels nazis", afirma el britànic Johnson, que té en el seu poder un altre document que compromet Grünenthal. Es tracta d'una carta confidencial, i demostra que la farmacèutica va comprar la medicina a una empresa francesa que durant l'ocupació havia estat en poder dels alemanys. "Amb el doctor Johnson compartim informació, i ell ha arribat a les mateixes conclusions", va dir De Nápoli, autor de diversos llibres sobre els nazis. L'argentí va explicar que té en el seu poder el memoràndum de Ter Meer des de ja fa 30 anys. "Amb el temps em vaig adonar de la importància que tenia".

Els esforços de tots dos no tindrien per què ser-ho. De Nápoli diu que els documents són les peces d'un gran "trencaclosques", i que altres detalls sortirien a la llum si s'obrissin els arxius sobre el monopoli farmacèutic de Hitler.