tancament d'UNes instal·lacions

La majoria dels 300 animals del parc de Sobrestany han mort

Agricultura i Medi Ambient no han pogut recol·locar les espècies en 18 mesos

1
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
TORROELLA DE MONTGRÍ

Catalunya inverteix cada any 50 milions d’euros en l’atenció dels milers de gossos i gats recollits en centres d’acollida. Les administracions catalanes han estat incapaces, no obstant, de protegir els 300 animals del Parc Animal de Sobrestany, un recinte privat situat a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), que va ser clausurat el mes de març del 2008 perquè el propietari no atenia degudament els seusinquilins. Les conselleries de Medi Ambient i Agricultura es van comprometre llavors a recol·locar els animals en granges i altres nuclis zoològics, però un any i mig després el propietari del parc, Alfons de Robert, ha confirmat que ara només li queden una mica menys de 100 bèsties, perquè la majoria han mort o han estat sacrificades.

En l’inventari que van realitzar els agents rurals dies abans de la clausura del parc es van comptabilitzar 329 animals. Uns 55 eren d’espècies exòtiques, 156 eren d’espècies cinegètiques (per a la caça) i la resta eren caps de bestiar. Després de la clausura del recinte, i a instàncies de l’Ajuntament de Torroella, Medi Ambient i Agricultura van anunciar que impulsarien un estudi per «trobar un destí adequat» als 300 animals del parc.

INCAUTACIONS I SACRIFICIS // Durant els últims 18 mesos, les actuacions dutes a terme per les conselleries han consistit a requisar 21 animals exòtics i sacrificar una quinzena de vaques que no es podien destinar al consum. La resta dels 200 animals que handesapareguthan mort per l’atac de gossos salvatges, segons Alfons De Robert.

Notícies relacionades

Fonts de Medi Ambient van al·legar ahir que no s’ha pogut reubicar els animals perquè molts no disposen de les adequades garanties sanitàries. No obstant, van admetre que tampoc s’ha pogut fer un seguiment exhaustiu de la seva situació, més enllà d’inspeccions esporàdiques dels agents rurals, que no poden entrar al recinte.

Això sí, aquest any i mig han constatat que cada vegada hi havia menys animals i que el propietari no efectuava de forma adequada la gestió dels cadàvers ni comunicava la mort de les bèsties. Així mateix van detectar que les instal·lacions tenien més de 15 punts amb la tanca trencada, de manera que van decidir obrir un segon expedient sancionador al propietari.