GASTRONOMIA

Catalunya obté una de les millors collites de raïm de tota la dècada

Els experts auguren la qualitat dels vins del 2009 un cop acabada la verema

Les zones interiors com el Priorat destaquen entre el bon nivell general

3
Es llegeix en minuts
Óscar Toral
Óscar Toral

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una setmana fresca a mitjans de setembre va acabar de donar al raïm tot el que necessitava. Després d’un any amb un temps molt favorable per a la vinya, l’oportuníssima baixada de les temperatures fa un mes i mig a tot Catalunya va propiciar una maduració idònia del fruit. La conseqüència convida al brindis: la collita del 2009 dels vins catalans serà magnífica, a l’altura de les millors de la dècada.

Els bons presagis de viticultors, cellerers i tècnics quan va començar la verema s’han confirmat. Ara que la recol·lecció ja s’ha acabat a gairebé totes les vinyes –només falta les d’algunes varietats tardanes a zones fredes d’àrees com ara el Priorat i Costers del Segre–,

els responsables de les denominacions d’origen (DO) i altres experts coincideixen a assenyalar que els vins d’aquest any es mereixeran un lloc al rebost dels enòfils.

HIVERN PLUJÓS, ESTIU SEC / Una bona part del mèrit correspon al temps, molt benèvol en termes de qualitat, però que alhora ha suposat una disminució de la producció d’entre el 15% i el 20%. L’hivern va transcórrer amb un fred moderat i un nivell de pluges una mica superior a la mitjana. Després, la primavera va portar un augment tèrmic pausat, precipitacions regulars i una bona insolació. Finalment, l’estiu va ser sec i una baixada generalitzada de les temperatures entre el 15 i el 20 de setembre va posar el colofó al cicle. «La planta va tenir aigua quan en necessitava i la verema es va desenvolupar gairebé sense pluja, de manera que no hi ha hagut problemes de fongs», resumeix Josep Ribas, director de la DO Penedès.

Montserrat Nadal, professora d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, subratlla la importància de la baixada tèrmica de fa un mes i mig: «Aquells dies més freds van aconseguir alentir el desenvolupament del raïm i li van permetre guanyar color i riquesa de matisos». La maduració lenta també va propiciar l’aprimament de la pell, cosa que afavoreix el posterior pas al vi de les substàncies aromàtiques que hi ha a les capes internes de la pellofa.

La bonança meteorològica possibilita, en definitiva, un pronòstic rotund. «La collita del 2009 serà estupenda, molt bona en algunes àrees i excel·lent en d’altres», proclama el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Oriol Guevara. «Les àrees de verema tardana com ara el Priorat i el Pla de Bages són les que estaran més a prop de l’excel·lent», afirma. El president de la DO Priorat i enòleg del celler Vall Llach, Salus Àlvarez, s’afegeix a l’eufòria: «Serà un any excepcional, sobretot a les zones de raïm negre que han patit menys estrès hídric [falta d’aigua]. La collita estarà entre les tres millors de la dècada». L’anàlisi de l’evolució dels vins a la bóta, d’aquí un any aproximadament, permetrà afinar-ne el diagnòstic.

BONA BASE PER AL CAVA / El sector del cava també participa d’aquest optimisme. La seva verema, ja finalitzada, s’ha caracteritzat pel bon estat sanitari del raïm i l’equilibri qualitatiu dels mostos, un fet que «presagia una base immillorable per a l’elaboració del cava», en paraules de Gustavo García Guillamet, president del consell regulador.

Notícies relacionades

¿I com seran els vins del 2009? La riquesa i diversitat de les denominacions d’origen de Catalunya fa difícil fer una descripció genèrica dels vins, però tot i així es poden apuntar alguns trets que estaran bastant estesos. «El raïm ha arribat carregat de color i tanins als cellers, que en general han fet maceracions curtes perquè els vins no resultin massa aspres. Així que molts seran més aviat suaus, una característica molt acceptada pel gran públic», segons assegura Guevara, de l’Incavi.

Fidel a la seva tradició, el Priorat s’escaparà de la norma. Àlvarez augura que els vins de l’àrea vinícola catalana de més prestigi seran «molt potents, expressius, complexos i minerals, amb una presència molt marcada de la llicorella [el terreny pissarrós habitual de la zona]». Els vins de criança del 2009 arribaran a les botigues d’aquí un any i mig o dos anys. Mentrestant, l’excel·lent collita del 2007 pot fer l’espera molt agradable.

Temes:

Vi