entrevista amb el periodista

Carles Capdevila: «Explicar contes és connexió, comunicació i complicitat»

Carles Capdevila.

Carles Capdevila. / ANDREA BOSCH

2
Es llegeix en minuts
ERICA ASPAS
BARCELONA

CONTES INVENTATS A CASA, DE BON HUMOR. El Corte Inglés de Sabadell. Av.Francesc Macià, 58.

12.30

Carles Capdevila és un periodista conegut pel seu sentit de l’humor i pels seus programes sobre educació que fa tant a la ràdio com a la televisió. Avui narrarà els seus contes fets a casa a El Corte Inglés de Sabadell, on els pares podran aprendre alguns consells molt interessants.

Contes inventats a casa.

–Jo sóc un periodista que es dedica a fer programes per a pares, no sóc contacontes, així que el que explico ha de partir de la meva pròpia experiència com a pare, dels contes que fem a casa tots junts. M’encanten els contes de tota la vida, però cal renovar i actualitzar les versions.

–¿I amb humor?

–És fonamental l’actitud positiva. Als nens els agrada molt veure que tens ganes de jugar amb ells, d’explicar-los els contes, d’emetre sons i veus, exagerar…

–¿Quins contes explica en aquestes sessions?

–Per exemple En Patufet de Gràcia que no s’amaga sota una col, sinó en un contenidor d’escombraries. Són contes més urbans. Són sessions molt lúdiques on també dono consells als pares. Hi ha vegades que no els ve de gust dedicar una estona a explicar un conte als seus fills perquè estan molt cansats. A casa hem inventat el Conte amb els ulls tancats, és un truc perquè s’adormin abans. Si puc, m’agrada que m’acompanyi algun dels meus fills i ell també explica contes o acudits, que són l’essència del conte.

–¿Els seus contes tenen moralitat?

–N’hi ha que sí i n’hi ha que no. En general tenen un missatge, però adaptat al temps, al dia a dia dels nens, i camuflat. Si la moralitat és massa òbvia no funciona.

–¿És important explicar contes per al desenvolupament del nen?

–Es crea un vincle emocional fort. És molt important la comprensió del món que els envolta i guanyar vocabulari i comprensió oral i lectora. És un acte de comunicació, complicitat i connexió.

Notícies relacionades

–¿El sentit de l’humor és fonamental per educar els fills?

–La ironia és molt educativa. Els pares hem de dir moltes vegades que no i amb la ironia es pot dir que sí als fills quan realment els estàs dient que no. D’altra banda, el sentit de l’humor requereix seguretat. És satisfactori quan pots riure amb el teu fill d’alguna cosa que li ha passat perquè això significa que ho ha superat.