PREMI PRÍNCEP D'ASTÚRIES
Alain Touraine, teòric de la societat postindustrial
El sociòleg francès ha analitzat el moviment obrer i la situació de l'esquerra política
El sociòleg francès Alain Touraine, guardonat avui, juntament amb Zygmunt Bauman, amb el premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats, ha teoritzat sobre el moviment obrer i les classes socials, i, sobretot, sobre la societat postindustrial.
Touraine va néixer a Hermanville-sur-Mer (Calvados) el 3 d'agost de 1925, es va doctorar en Lletres, i entre el 1950 i el 1958 va ser investigador del Centre Nacional d'Investigació Científica.
Director d'Estudis de l'Escola d'Alts Estudis de Ciències Socials des del 1960, entre el 1966 i el 1969 va ser professor de Sociologia de la Facultat de Lletres de París-Nanterre. Durant aquesta etapa va escriure sobre el Maig del 68: El comunisme utòpic. El moviment del maig del 68.
Un any abans que arribés el socialisme al poder a França, Touraine, que es defineix com un home d'esquerres, publicava un llibre, El postsocialismo, (1980), que començava amb aquestes paraules: "El socialisme ha mort".
Estudiós del moviment obrer
Autor d'una trentena de llibres, Tourain ha publicat, entre altres, Evolució del treball obrer a les fàbriques Renault (1955); Sociologia de l'acció (1965); Consciència obrera (1966); La societat postindustrial (1969) o Moviment obrer (1984).
És un gran coneixedor de l'Amèrica Llatina i sobre el tema ha escrit: Vida i mort de Xile popular (1973); Mort d'un gautxo (1979). A més, el març de 1988, va publicar un gruixut volum titulat La paraula i la sang. Política i societat a l'Amèrica Llatina.
Preocupat pels processos de modernització de la societat, ha incorporat al debat intel·lectual francès i europeu qüestions que, entroncades amb la ciència, interessen als ciutadans.
Vinculat a l'Amèrica Llatina
Touraine ha participat en nombroses ocasions en congressos i trobades a Espanya i, el 1994, va presentar a Madrid el seu assaig ¿Qué es la democracia?, on destaca el perill que comporta el nacionalisme per a la democràcia.
Entre els seus últims llibres destaquen ¿Podremos vivir juntos (1997) i Igualdad y diversidad, del 1999. El març del 2001 va formar part de la delegació d'intel·lectuals, entre ells el Nobel José Saramago, la dona de François Mitterrand, Danielle, o l'espanyol Manuel Vázquez Montalbán, que va viatjar a Mèxic per mostrar la seva solidaritat amb els membres de l'Exèrcit Zapatista.
Notícies relacionadesAlain Touraine ja havia estat candidat al premi Príncep d'Astúries de ciències socials en les edicions del 2000 i el 2001. Ha rebut nombroses distincions, entre elles, la Legió d'Honor francesa.
El 1957 es va casar amb la xilena Adriana Arenas, precisament per això parla castellà, i tenen dos fills: Marisol i Philippe.
- Sergio Peris-Mencheta, actor i director: "Des de la malaltia, la meva imaginació s’ha alliberat"
- Habitatge El milionari José Elías opina sobre comprar o llogar el 2025: "Si guanyes 2.000 euros al mes..."
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- Atac a Berlín Ferit greu un turista espanyol apunyalat prop del monument de l’Holocaust
- Reunió amb la gerència Compte enrere per al desallotjament de la residència Tàber: les famílies denuncien falta d’informació i ajuda amb els trasllats
- Iniciativa de la Generalitat Tensió i protestes a la Comunitat Valenciana per la consulta sobre la llengua vehicular a les aules
- Eleccions al COMB L’equip de Jaume Padrós continuarà presidint el Col·legi de Metges de Barcelona
- POLÍTICA INTERNACIONAL Sánchez demana a Feijóo «deixar de donar tombs»: «No es pot ser europeista al matí i a la nit ficar-se al llit amb la ultradreta»
- Càrrecs públics ¿Què ha passat amb els consellers d’ERC sis mesos després del final del Govern d’Aragonès?