PERFIL DEL GUARDONAT

Zygmunt Bauman, un analista del món globalitzat

L'autor de 'La modernitat líquida' està considerat un dels pensadors clau de la postmodernitat

2
Es llegeix en minuts
EFE

El polonès Zygmunt Bauman és sociòleg i professor emèrit de Sociologia a la Universitat de Leeds (Regne Unit) des de fa més de 30 anys, i ha caracteritzat la seva obra per una visió crítica de la societat postmoderna i globalitzada.

Bauman, que ha estat guardonat avui juntament amb Alain Touraine amb el premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats, va néixer a Poznan, Polònia, el 1925, en el si d'una família jueva.

El 1939 es va traslladar amb la seva família a la Unió Soviètica fugint dels nazis, i més tard, després d'allistar-se a l'Exèrcit polonès en el front rus, va tornar a Polònia, on durant anys va impartir classes de Filosofia i Sociologia a la Universitat de Varsòvia.

Amb 19 anys es va afiliar al Partit Comunista, al qual va estar adscrit fins al 1967, i durant tres anys va servir en "l'anomenat exèrcit interior", la força encarregada de "reprimir el terrorisme a l'interior del país". Durant 15 anys va patir la persecució dels serveis secrets polonesos, va ser expulsat de la universitat i sotmès a la prohibició de publicar.

Exiliat a Israel

En el transcurs d'una purga antisemita el 1968, tant ell com la seva dona, Janina, van perdre la seva feina a Polònia, i es van veure obligats a exiliar-se a Israel, on va començar a impartir classes a la Universitat de Tel Aviv.

Després d'exercir com a professor de Sociologia als Estats Units i al Canadà, el 1971 es va traslladar al Regne Unit, on resideix en l'actualitat i on va ser professor a la Universitat de Leeds i, des del 1990, professor emèrit.

Al llarg de la seva carrera com a escriptor, que va iniciar als anys 50, ha desenvolupat una sociologia crítica i emancipadora en què ha tocat temes com les classes socials, el socialisme, l'holocaust, l'hermenèutica, la modernitat i la postmodernitat, el consumisme o la globalització.

Món globalitzat

Entre les seves obres destaquen: La modernitat líquida (2004), Amor líquid: sobre la fragilitat dels vincles humans (2005), Europa, una aventura inacabada (2006), Ètica postmoderna (2006), Temps líquids (2007), Vida de consum (2007) o Llibertat (2008).

Notícies relacionades

En el seu últim llibre, Viure amb el temps prestat, que va publicar el 2009, analitza l'estat actual i els reptes als quals s'enfronta un món globalitzat en què tot, naturalesa i el propi ésser humà inclosos, sembla haver-se convertit en mercaderia i els éssers humans són mers consumidors.

Entre altres premis i reconeixements, Bauman ha estat guardonat amb el premi Amalfi de Sociologia i Ciències Socials (1992) i el Theodor W. Adorno (1998).