VOTACIÓ HISTÒRICA

El Parlament prohibeix les corrides de toros

Els diputats donen suport a la iniciativa abolicionista per 68 vots a 55

4
Es llegeix en minuts
M. BERNAL / O. TORAL/ A. LAGUNA

El Parlament ha aprovat aquest matí per un ampli marge de 68 vots a 55 l'abolició de les corrides de toros a Catalunya, que entrarà en vigor l'1 de gener del 2012. CIU i PSC han estat els únics grups en els quals no hi ha hagut unanimitat. Un total de 32 parlamentaris de CIU han votat a favor de la prohibició, set en contra, sis s'han abstingut, dos no han votat i un es trobava absent. Al PSC, 31 han votat en contra, tres han recolzat el veto i tres mes s'han abstingut.

 Com estava previst, a favor del veto a les corrides de toros s'han posicionat  21 parlamentaris d'ERC i els 12 d'ICV; en contra, 14 del PP i els tres del Grup Mixt.

 El resultat de la votació ha estat rebut amb forts aplaudiments i alguna llàgrima pels promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) que va portar la qüestió a la Cambra catalana amb l'aval de 180.000 firmes.

A l'altre costat de la tribuna de convidats, al portaveu dels taurins, Luis Corrales, i el torero català Serafín Marín els ha caigut l'ànima als peus. Els seus esforços en els últims mesos han resultat inútils, fins al punt que la seva causa ha rebut avui menys suports (55) que quan el Parlament va prendre en consideració la ILP el desembre passat (59). Des d'aleshores, el component nacionalista ha anat guanyant pes en el debat, especialment després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut.

A la prohibició, no obstant, encara li queda camí per fer-se efectiva. El PP ha anunciat que farà tot el possible al Congrés i el Senat per contrarestar el veto, i no descarta portar l'assumpte al Constitucional.

A les deu del matí ha començat el debat. La primera a prendre la paraula ha estat Anna Mulà, portaveu dels promotors de la ILP, que ha emplaçat els diputats a elegir entre l'"espectacle de la mort" i l'ètica i els valors. Després ha intervingut Albert Rivera, de Ciutadans, que ha posat sobre la taula la càrrega identitària que ha enterbolit la proposta abolicionista i ha ironitzat amb la posició d'alguns parlamentaris: "No m'agradaria veure'ls ara menjant foie, o pescant o caçant". També ha fet referència als correbous, al blindatge dels quals donen suport CiU i ERC, que a la vegada recolzen el veto dels toros.

El tercer a parlar ha estat Rafael Luna, del PP, que ha utilitzat bona part dels arguments esgrimits pels taurins al llarg d'aquests mesos de debat. Un d'ells ha estat el del cost econòmic que comportaria l'abolició, que els defensors de les corrides situen al voltant dels 400 milions d'euros, xifra que els partidaris de la prohibició consideren "inversemblant". Després, ha subratllat la restricció de les llibertats individuals que suposaria el veto. També ha repetit la contraposició entre la defensa dels drets dels animals i el suport a l'avortament per part d'alguns parlamentaris, que ja va enunciar ahir la seva companya Dolors Montserrat.

El socialista David Pérez ha aprofitat el seu torn per anunciar la retirada de les esmenes del seu grup a la norma, amb el propòsit de clarificar la votació final, i ha justificat la llibertat de vot del PSC.

Després d'ell ha arribat la intervenció de Josep Rull, de CiU. Aquest diputat ha explicat que la llibertat de vot del seu grup obeeix a les diferents sensibilitats dels parlamentaris, i ha deslligat la posició majoritària de la seva força política a favor del veto de factors nacionalistes. També ha defensat que CiU rebutgi les corrides de toros a la vegada que proposa blindar els correbous. "La mort de l'animal no és cap anècdota", ha subratllat.

Partidaris i detractors, en les portes del Parlament

Militants a favor i en contra de les corrides de toros han flanquejat les entrades al Parlament de Catalunya en els minuts previs al debat. Els taurins, una vintena, han enarborat banderes catalanes i exhibit eslògans com "Sóc català d'adopció. Si em castreu la meva llibertat, adéu, Catalunya, adéu". Un home vestit amb una samarreta en la qual es llegia "Llibertat sí, toros sí" ha provocat els antitaurins, una altra vintena, i ha causat així els únics, molt lleus enfrontaments que s'han produït davant l'entrada de l'edifici.

Notícies relacionades

"Farem que paguin el que estan fent", ha dit un portaveu dels defensors de les corrides. "Això es veurà a les urnes". Els taurins han saludat amb xiulets l'arribada del conseller d'Interior, Joan Saura, i amb crits de "¡Amb la que ens està caien a sobre i vosaltres prohibint corrides! ¡Arregleu la crisi!". Més de 300 periodistes han cobert la votació, entre ells nombrosos representants de mitjans internacionals que des de molt aviat han començat a treballar a fora del Parlament.

Els manifestants antitaurins, alguns pintats amb tinta vermella, han cridat consignes contra la "tortura" i en repetides ocasions han retret als taurins que "manipulessin" la bandera de Catalunya. "Això no és el final --ha dit un portaveu, bastant convençut, vistos els pronòstics, de la imminent prohibició de les corrides--. Això és un pas de cara a l'abolició de totes les formes de tortura que pateixen els animals".