VETO A LES CORRIDES DE TOROS
Gran Bretanya vincula la prohibició amb el veto a la caça de la guineu i França recupera el debat
Els diaris britànics aplaudeixen, en general, la resolució, mentre que els francesos avaluen el fenomen
Els mitjans de comunicació del Regne Unit, un país amb una llarga tradició de defensa dels drets dels animals, recullen avui de manera destacada la decisió aquest dimecres del Parlament de prohibir les corrides de toros.
La mesura és comparada amb la decisió presa fa anys pel Parlament britànic de prohibir la caça de la guineu, en una iniciativa política que també va causar una forta polèmica a causa dels components culturals i socials d'aquesta pràctica.
The Guardian, el diari que més obertament s'ha mostrat en contra de les corrides de toros en la seva línia editorial, titula: "Bones notícies per als toros. Barcelona gira l'esquena a l'horrible i bàrbara corrida". El corresponsal a Espanya del diari indica que "igual que la prohibició de la caça de la guineu va barrejar els drets dels animals i la política, la prohibició dels toros ha unit el benestar dels animals amb el debat sobre la identitat catalana".
The Independent també relaciona la prohibició amb la qüestió de la identitat nacional i titula: "Catalunya vota prohibir totes les formes de toreig en una mesura nacionalista". Argumenta aquest diari, en un comentari adjunt a la notícia, que en el debat sobre aquesta prohibició hi ha hagut dues cares: el bàndol procatalà en demanda de drets per als animals i el bàndol proespanyol que apel·la a símbols com els toros i el futbol. El comentari està firmat pel professor d'Estudis Catalans de la Universitat Oberta de Catalunya Josep Antón Fernández, que destaca que la votació al Parlament coincideix "amb un període de gran insatisfacció entre una gran majoria de catalans amb el tractament que reben d'Espanya" a propòsit de la sentència de l'Estatut.
Recurs a Hemingway
"Mort a la tarda per a les corrides de toros a Catalunya", titula en portadaThe Times, que afegeix que "els catalans claven un cop mortal a un 'art' antic i sagnant". En pàgines d'opinió, l'escriptor Roger Lewis considera, en un article titulat "Estic amb Hemingway sobre la glòria de les corrides de toros", que la restricció és una victòria "dels hipòcrites que no comprenen la realitat o la poesia de la corrida". Assegura que els toros braus són "criatures mitològiques, criades per a l'agressivitat i amb la intencionalitat de buscar un adversari" i relaciona la prohibició taurina amb una societat que prohibeix els cigarrets, la caça de la guineu i que està segur que "prohibirà la sensualitat. El plaer serà il·legal".
A França, la prohibició ha copat avui les portades dels diaris francesos, que es pregunten si la decisió del Parlament català es pot encomanar al país veí, on el toreig només està permès en les quatre regions en què n'existeix tradició, d'un total de 22. TantLe FigarocomLe Parisien oLiberationporten en les seves portades imatges de destres en plenafaenai no escatimen espai per escriure sobre una informació que ahir, quan es va adoptar la decisió, va cridar molt l'atenció de les ràdios i les televisions franceses.
Atractiu turístic a França
També Le Monde, en la seva edició digital, detalla la situació legal del toreig a França i recorda que diversos diputats mantenen des de fa anys una lluita per impedir el toreig, encara que no nega que "la tauromàquia constitueix també un atractiu turístic" i recorda que "l'Alcaldia de Nimes (sud) declara reunir un milió de turistes durant les fires que, pel seu caràcter festiu, atrauen un públic més i més jove".
En qualsevol cas, el veto parlamentari a Catalunya interessa molt a França. Es tracta d'un cop d'efecte que intenten rendibilitzar els antitaurins, dues setmanes després que es registrés una proposició de llei que intenta prohibir el toreig en tot el territori francès. Aquesta iniciativa, la tercera després de les de 2004 i 2007, compta amb el suport explícit de poc més del deu per cent dels diputats gals, tant progressistes com conservadors, i lluita per aconseguir que ses senyories debatin a l'Assemblea Nacional la conveniència de prohibir el toreig. Amb cèlebres antitaurins com l'exactriu Brigitte Bardot i o l'extennista i cantant Yanick Noah, la tauromàquia també compta amb aficionats coneguts, especialment al Govern, on el primer ministre, François Fillon, i diversos dels membres del seu gabinet aprecien "la Fiesta".
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- Previsió meteorològica Tornen les pluges a Catalunya: l’avís del Meteocat
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- La denunciant de Dani Alves recorrerà l'absolució del futbolista per violació davant el Suprem
- El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
- Entendre-hi més El biaix de gènere mata, i no és una exageració
- Al Parlament Una diputada de Junts: «La infermera del CAP em va dir que si fos immigrant em donarien cita avui mateix»
- REIAL MADRID: La UEFA sanciona Mbappé i Rüdiger pels seus gestos desafiadors, però jugaran contra l’Arsenal