INICI D'UN VIATGE POLÈMIC
El Papa admet falta de rapidesa i fermesa davant la pederàstia
Un terç de les entrades de la missa del Pontífex a Glasgow es van quedar sense vendre
Benet XVI denuncia davant Isabel II l'avanç del laïcisme i l'ateisme al Regne Unit
Benet XVI va denunciar ahir a Escòcia els perills de «la secularització radical» de la societat britànica, el mateix dia en què va admetre que l'Església catòlica no ha actuat amb prou celeritat per prevenir l'abús de menors per part del clero. Durant la primera jornada de la seva històrica visita a terra anglicana, el Papa va col·locar el paper de la religió al centre de la societat i del seu discurs. La mateixa religió que al Regne Unit, a parer seu, està assetjada per les forces laiques i l'ateisme de l'era moderna.
En el primer acte de la seva visita, durant l'audiència oferta per la reina Isabel II al palau de Holyrood, als afores d'Edimburg, el Pontífex va evocar el perill de l'«ateisme extrem» d'aquests temps i va semblar comparar-lo amb la tirania del nazisme durant la segona guerra mundial. Una societat com la britànica, va advertir, «moderna i multicultural», està amenaçada per un laïcisme «que no només no respecta, sinó que ni ja ni tan sols tolera els valors tradicionals».
IRLANDA DEL NORD Isabel II, més diplomàtica, va agrair a la Santa Seu el seu paper per millorar la situació del conflicte a Irlanda del Nord. També va expressar el seu desig d'aprofundir en el «diàleg, respecte i reconciliació», entre les dues esglésies. A la recepció hi van assistir 400 personalitats de la vida britànica, inclosos membres de tots els credos. En nom del Govern hi va assistir el liberal Nick Clegg, un ateu declarat, davant l'absència obligada del primer ministre conservador, David Cameron, que va assistir a l'enterrament del seu pare. Més tard a Brussel·les, Cameron va donar «la més càlida i cordial benvinguda al Papa».
El discurs del Pontífex davant d'Isabel II, en la que és la primera visita d'Estat a terra anglicana del primat de l'Església catòlica des que Enric VIII es va separar de Roma al segle XVI, va ser qualificat d'agressiu i altament polític. Les seves paraules van tornar a suscitar crítiques dels que consideren que el Pontífex no havia d'haver rebut mai els honors d'un estadista.
Hores abans de la seva arribada, a l'avió d'Alitalia que el va traslladar des de Roma, Benet XVI va fer un reconeixement explícit de la responsabilitat de l'Església catòlica, com a institució, en els milers de casos d'abusos sexuals i d'un altre tipus comesos durant dècades pel clero a tot el món. Ni els bisbes ni el Vaticà, va afirmar, han reaccionat com ho havien d'haver fet a l'hora d'aturar el problema. «He de dir que sento una gran tristesa. Tristesa també perquè l'autoritat de l'Església no ha estat prou vigilant, ni prou veloç, ni decidida a l'hora de prendre les mesures necessàries», va afirmar Joseph Ratzinger.
MALALTS El Papa, no obstant, va tornar a referir-se als clergues agressors com a éssers malalts als quals s'ha de curar i no com a delinqüents als quals només es pot posar en mans de la policia i la justícia. «Jo encara espero que el meu agressor pagui pel que va fer», comentava l'americana Theresa Alberch, violada als 8 anys, que ahir protestava a Edimburg contra el Papa.
Notícies relacionadesPerò ni els manifestants, que preparen la seva principal marxa de protesta per demà a Londres, ni els fidels van formar ahir grans aglomeracions als carrers de la capital escocesa. Darrere les tanques del recorregut que el Papa va realitzar pel centre de la ciutat en el nou papamòbil, hi havia, segons alguns càlculs extraoficials 100.000 persones, moltes de les quals eren nens de les escoles catòliques de l'autonomia. A la tarda, uns 70.000 fidels van oir la missa a l'aire lliure oficiada pel Papa a Bellahouston Park, a Glasgow, el mateix recinte en què el 1982 Joan Pau II va reunir 250.000 creients. Els 30 euros que costava l'entrada devient tenir alguna cosa a veure en el fet que gairebé un terç dels tiquets es quedessin sense vendre's. La llarga espera, causada pels minuciosos controls de seguretat, va estar amenitzada per diversos artistes populars, inclosa Susan Boyle, que va cantar un parell de cançons.
A l'homilia, sota un sol lluminós i vents inclements, Benet XVI va reprendre la batalla de la defensa de la religió, «especialment important en aquests temps, quan la dictadura del relativisme amenaça d'enfosquir la immutable veritat sobre la naturalesa de l'home». La religió, va afegir, «és la garantia de l'autèntica llibertat i respecte». La multitud va escoltar les seves paraules amb respecte, però en cap moment es van produir les mostres d'alegria i exaltació que provocava el seu antecessor. El Papa, que viatja acompanyat per un seguici de 30 membres del Vaticà, va agafar a última hora un avió amb destí a Londres, on va passar la nit i avui protagonitzarà la segona jornada de la seva polèmica visita.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament