Anàlisi

Un futur millor, un objectiu possible

3
Es llegeix en minuts
Àngels Guiteras
Àngels Guiteras

Presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya

ver +

Donem el millor de nos-altres és el lema de la campanya que des de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya hem posat en marxa amb l'objectiu de lluitar contra la pobresa i l'exclusió, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, que se celebra avui. Es tracta d'una data per recordar d'on venim, com estem, i especialment cap on anem. L'estratègia de Lisboa plantejava haver eradicat la pobresa el 2010, un objectiu al qual ni tan sols ens hem apropat. Ara, la nova estratègia marcada per al 2020 es proposa reduir la pobresa en un 25%. No sé si amb objectius més assequibles anirem millor o pitjor, però no deixo de preguntar-me què passarà amb el 75% restant de persones que hem decidit que segueixin sent pobres.

La situació en què ens trobem actualment és molt complicada. Estem patint una crisi global de dimensions desconegudes que ens planteja un futur incert. I a Catalunya n'estem notant de manera evident els efectes. Al nostre país, un de cada cinc catalans està en situació de pobresa. Patim una taxa d'atur situada a prop del 18%, quatre de cada deu joves estan desocupats i una de cada tres dones grans viu sota el llindar de la pobresa. Són només algunes dades que mostren la complexitat del moment en què vivim.

Es tracta d'una realitat que el tercer sector social, és a dir, les entitats socials, coneixem en profunditat. Les organitzacions no lucratives som sovint el principal suport i l'única esperança de moltes persones que es troben en risc d'exclusió social. Les entitats socials tenim cada dia més demanda de serveis però veiem, també dia rere dia, que disposem de menys recursos per poder donar resposta a aquestes necessitats creixents.

Per fer-ho, creiem fermament que únicament hi ha un camí: l'aplicació de més i millors polítiques socials. Al llarg dels darrers anys, les administracions han portat a terme un destacable esforç encaminat a millorar la protecció social a Catalunya, però encara queda molta feina per fer. Precisament en una època de crisi com aquesta és quan s'ha d'invertir més en polítiques socials, per protegir les persones més vulnerables i per evitar una fractura de la cohesió social que tant ens ha costat aconseguir.

Aquesta aposta ha d'anar acompanyada d'una fiscalitat més progressiva, perquè aportin més els que més tenen, i també d'una lluita molt més decidida contra el frau fiscal. Només d'aquesta manera podrem assegurar unes polítiques socials al nivell dels nostres socis

europeus.

Capacitat de resiliència

Necessitem més recursos, però no només això. A mi m'agrada molt parlar de la resiliència, és a dir, de la capacitat que tenen les persones i els grups per sortir amb èxit de situacions d'adversitat. Hem de saber que som capaços de superar aquesta situació i que en moments com l'actual podem fer aflorar el millor de nosaltres.

Notícies relacionades

En aquest procés, estic convençuda que les entitats socials jugarem un paper clau. Som motor de canvi social i hem de ser decisives a l'hora d'aportar valors necessaris per construir un nou model de societat més inclusiva. Fins ara, l'economia ha estat el centre de tot. En canvi, el nostre centre són les persones. I creiem que en elles està la resposta. Només d'aquesta manera, amb un nou model que es basi en valors humans com ara la responsabilitat, la solidaritat i l'esforç podrem sortir de la crisi que patim i reduir de manera significativa la pobresa al nostre país.

Avui les 29 federacions que formen part de la Taula del Tercer Sector, representants de més de 3.000 entitats socials fem un pas endavant de cara a construir aquest futur millor per a tots. Firmem el Compromís del 17 d'octubre contra la pobresa perquè considerem que podem eradicar-la. Únicament cal que tots, en la mesura de les nostres possibilitats, donem el millor de nosaltres.