CONFLICTE AERI
L'alarma animarà les reserves d'última hora per volar per Nadal
El sector turístic aplaudeix la pròrroga i insta a mantenir-la a mitjà termini
Policies nacionals a l’aeroport de Manises (València), el dia 4. /
La pròrroga de l'estat d'alarma animarà les reserves d'última hora, que suposen entre un 20% i un 25% dels bitllets i paquets vacacionals que es venen per Nadal, segons va manifestar ahir el sector turístic, que va aplaudir la decisió del Govern i va sol·licitar que l'estat excepcional es mantingui a mitjà termini per donar temps que les mesures dissenyades per Foment per neutralitzar el monopoli dels 2.200 controladors aeris tinguin efecte.
Els presidents de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) i de la Federació Espanyola d'Agències de Viatge (FEAVV), Francisco Carnerero i Rafael Gallego, respectivament, van coincidir a assenyalar que la plantada dels controladors, que va provocar milions en pèrdues durant el pont de la Constitució, gairebé no ha tingut incidència en les reserves de Nadal, ja que el tancament aeri tot just va durar 24 hores i la majoria de les reserves es fan amb força antelació perquè els viatgers no volen passar dates tan assenyalades lluny de les famílies.
No obstant, entre un 20% i un 25% es porten a terme a última hora. Aquesta és la veta de mercat que es pot «disparar» gràcies a la prolongació de l'estat d'alarma, segons els pronòstics dels dos presidents.
MÀ DURA / Gallego va ser contundent en la petició de mà dura. Segons el seu parer, el sector demana que els controladors «siguin militaritzats de per vida» tenint en compte el perjudici econòmic que han provocat. Per això, va reclamar al Govern que mantingui l'alarma el «temps que consideri necessari». En aquest mateix sentit, el representant de les agències catalanes va sol·licitar a Foment que «agilitzi» la incorporació de nous controladors i liberalitzi el servei, de manera que s'acabi amb el monopoli actual i, mentrestant, faci «estrictament el que sigui necessari» per garantir les operacions.
El director de l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA), Giovanni Bisignati, va considerar que el Govern no tenia «cap altra alternativa» que la pròrroga davant la plantada d'un col·lectiu que «viu bé», guanya molt i produeix poc. Així mateix, el gerent de l'Associació de Línies Aèries (ALA), Juan Luis Burgué, va recolzar «l'impuls polític» que ha portat Foment des del mes de febrer a aprovar quatre decrets i una llei que minimitzen els privilegis dels tècnics.
Notícies relacionadesELS HOTELERS / «El més important és salvaguardar la pau dels ciutadans durant les festes perquè són capaços de tornar a fer una vaga salvatge per Nadal», va afegir el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos.
El sector turístic encara està comptabilitzant les pèrdues que va causar el tancament de l'espai aeri en el començament del pont de la Constitució.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan