PER VICI EN LA FORMA

L'Audiència Nacional anul·la la norma que regula el cànon digital

El tribunal declara nul·la l'ordre ministerial del 2008 per defectes administratius

2
Es llegeix en minuts

L'Audiència Nacional ha declarat nul·la l'ordre ministerial sobre el cànon digital que regula des del 2008 els suports digitals subjectes al pagament d'aquesta taxa per còpia privada i les quanties en cada un d'ells. L'existència del cànon, no obstant, està reconeguda en altres textos legals, entre ells la llei de propietat intel·lectual.

En la seva resolució, la sala Contenciosa Administrativa justifica la seva decisió perquè l'ordre ministerial no es va acompanyar de les corresponents memòries justificativa i econòmica, ni es va consultar el Consell d'Estat. Per tant, estableix que presenta el que en llenguatge jurídic s'anomena "vici a radice", és a dir, defecte des del principi.

La sentència, a partir d'una demanda del 2008 de l'Associació d'Internautes, considera que "no resulta pertinent" considerar que la norma és inconstitucional, com demanaven els demandants, entre altres arguments perquè considera que "no està prou desenvolupada" en l'escrit de demanda.

També rebutja pronunciar-se sobre la petició que es tornessin els diners pagats en concepte de cànon, perquè l'Audiència Nacional entén que no té jurisdicció sobre aquest assumpte.

El text no es refereix en cap moment a la resolució del Tribunal de la Unió Europea, en resposta al cas Padawan, que considerava il·legal la norma espanyola sobre el cànon per entendre que no discriminava empreses i particulars.

Compensar els autors

El cànon digital pretén compensar els autors pels ingressos de deixen de percebre quan es fa una còpia de la seva obra, i per això grava els suports susceptibles d'emmagatzemar qualsevol tipus de creació.

La demanda de l'Associació d'Internautes argumentava que l'ordre vulnerava la Constitució i la llei de propietat intel·lectual, i sostenia que el cànon danya principis com el d'igualtat davant la llei, la llibertat d'empresa, el lliure accés a la cultura i la ciència o la defensa dels interessos de les organitzacions professionals.

El Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar l'octubre passat que el sistema aplicat a Espanya "no s'ajustava" al dret de la UE en el supòsit que els suports de reproducció siguin adquirits per empreses o professionals per a fins diferents de la còpia privada, encara que reconeixia la seva legalitat en el cas dels particulars, amb independència de l'ús que donin a aquests articles.

Govern estudia com reformar el cànon

Notícies relacionades

L'Audiència de Barcelona va ser la primera a aplicar la doctrina del Tribunal de Justícia de la UE i, el 3 de març, va dictaminar que la botiga d'informàtica Padawan estava exempta de reclamar el gravamen que li exigia la SGAE per la venda de suports digitals. Per adaptar-se al dret comunitari, el Govern està estudiant una reforma de la regulació del cànon digital amb l'objectiu de tenir a punt aquesta revisió en el termini de tres mesos.

De fet, des de mitjans de gener, dos grups de treball, un centrat en drets reprogràfics i un altre en drets audiovisuals i fonogràfics, busquen possibles solucions per adequar el cànon digital a la normativa comunitària.