PREPARATIUS DE LA CERIMÒNIA DE DIUMENGE

El Vaticà treu de la tomba el fèretre de Joan Pau II per a la beatificació

Els fidels podran rendir homenatge al papa polonès, el taüt del qual quedarà exposat a la basílica de Sant Pere

Policies italians fan controls als vehicles que circulen per un carrer pròxim al Vaticà, dijous.

Policies italians fan controls als vehicles que circulen per un carrer pròxim al Vaticà, dijous. / MARIO DE RENZIS (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE / Ciutat del Vaticà

El fèretre amb les restes de Joan Pau II ha estat extret aquest divendres de la tomba que ocupava a les Grutes Vaticanes i col·locat sobre un cadafal cobert amb una tela blanca brodada en or davant de la monumental tomba de sant Pere. El taüt continuarà en aquest lloc fins a l'1 de maig al matí, quan serà traslladat davant l'Altar de la Confessió de la basílica de Sant Pere, perquè els fidels puguin venerar-lo una vegada beatificat per Benet XVI.

El fèretre no serà obert, ni el cadàver exhumat, pel curt espai de temps que fa de la mort de Joan Pau II, el 2 d'abril del 2005. La làpida que cobria fins ara la tomba del Pontífex serà portada a Cracòvia, la seva ciutat natal, i col·locada en una nova església que es dedicarà al papa Wojtyla.

Personal del Vaticà ha procedit a treure el fèretre poc després de les 9.00 hores d'aquest matí. Segons ha explicat el portaveu vaticà, Federico Lombardi, durant el procés el cardenal arxipreste del temple, Angelo Comastri, ha entonat el cant de les lletanies i hi ha hagut un moment d'oració.

A l'acte, a més de Comastri, hi han assistit el cardenal secretari d'Estat, Tarcisio Bertone, que va tancar la cerimònia; el governador de l'Estat de la Ciutat del Vaticà, el cardenal Giovanni Lajolo; i el cardenal de Cracòvia (Polònia), Stanislao Dziwisz, que va ser secretari personal de Joan Pau II durant 40 anys. També hi han assistit els arquebisbes Fernando Filoni (número tres del Vaticà) i Piero Marini, que va ser mestre de cerimònies de Joan Pau II), i sor Tobiana i sis monges més que van cuidar Joan Pau II fins a la seva mort.

Tres caixes

Joan Pau II va ser enterrat, com mana la normativa vaticana, en tres caixes. La primera, de fusta, que és la que es va veure durant el funeral del 8 d'abril del 2005. Despres aquesta caixa va ser introduïda en una altra de plom i aquesta, novament en una altra de fusta, que és la que s'ha vist aquest divendres quan s'ha extret de la tomba.

Les Grutes Vaticanes (cripta de la basílica de Sant Pere) estaran tancades al públic fins a l'1 de maig a primera hora de la tarda. Quan Benet XVI hagi proclamat beat Joan Pau II, en una cerimònia que començarà diumenge a les nou del matí, el papa Ratzinger i els cardenals amb què concelebrarà la missa aniran en processó des de la plaça de Sant Pere fins a l'interior de la basílica, on es postraran davant el fèretre i resaran.

Homenatge ciutadà

Notícies relacionades

Després, tots els fidels que ho desitgin podran acostar-se fins al fèretre per rendir homenatge al papa que va guiar l'Església durant gairebé 27 anys (1978-2005) i la va introduir en el tercer mil·lenni. La basílica de Sant Pere estarà oberta mentre duri el flux de fidels per permetre que els centenars de milers que s'esperen puguin resar davant el primer pontífex polonès de la història.

Una vegada finalitzades les celebracions, el fèretre serà traslladat a la capella de Sant Sebastià del temple vaticà, per permetre més afluència de fidels en el futur. Aquesta capella, situada entre la que acull la Pietat de Miquel Àngel i la Capella del Santíssim, ha estat restaurada, amb nova il·luminació i so, i guarda actualment les restes del papa Innocenci XI (1611-1689).