El futur del moviment
ENTRAR O NO EN POLÍTICA: Pros i contres de donar forma de partit a l'enuig social
Ara com ara, proposar en una assemblea d'indignats transformar el moviment en un partit polític correria el risc de rebre una sonora xiulada generalitzada. «A causa de l'enorme heterogeneïtat del moviment i la desconfiança en els partits, aquesta possibilitat ha quedat frenada», indica el professor Jaime Pastor. Però de seguida apunta: «Una altra cosa és que els partits que vulguin renovar l'esquerra cridin aquest moviment i donin idees als seus membres».
DAVANT LA CRISI DE L'ESQUERRA / Per Josep Ramoneda, en canvi, «si fossin capaços de construir un partit tindrien una oportunitat, davant el desmantellament de l'esquerra. Si vols incidir en la política has de trobar formes d'intervenció o representació política». José Antonio Martín Pallín incideix en aquesta idea: «Inqüestionablement, la forma d'aconseguir portar a la pràctica les idees en democràcia és accedint al poder i per a això s'han de crear partits polítics. A Alemanya, als verds els ha costat molt, han estat bombardejats des de totes les posicions, però ja governen a Waden-Württemberg».
No seria la primera vegada que s'intenta portar a la política un moviment social. És la intenció d'Equo, el moviment polític liderat pel qui va ser líder de Greenpeace a Espanya, Juan López de Uralde. Costa de creure, no obstant, que els acampats facin el mateix perquè una de les tendències internes és que «no hi ha pressa» per definir-se. Com afirma Vicenç Navarro, «la lluita per la democràcia es produeix cada dia».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern