FORCES DE SEGURETAT
Puig sospesa derogar l'ordre d'identificar els antiavalots
El conseller s'escuda en el fet que la majoria de les policies europees no ho fan
La norma existeix. En concret, des del novembre del 2008, quan el Govern va decretar que tots els agents dels Mossos d'Esquadra, inclosos els antiavalots, han de portar visible el seu número d'identificació policial. No obstant, en els seus dos anys i mig de vigència no s'ha arribat a aplicar en el cos d'antiavalots. I no sembla que hagi de canviar. El conseller d'Interior, Felip Puig, va anunciar ahir que de moment no pensa aplicar aquest decret; és més, va admetre que dubta entre aplicar-lo, modificar-lo o derogar-lo.
Fonts d'Interior van assenyalar ahir que, quan passi la polèmica sobre la càrrega dels antiavalots dels Mossos a la plaça de Catalunya de divendres passat, s'obrirà una reflexió sobre si s'ha de mantenir en vigor, modificar o anul·lar l'obligació de lluir la Targeta d'Identificació Policial (TIP). «Estic pensant en el tema, he demanat els antecedents i ho estem analitzant», va declarar Puig a la Cadena SER.
«TINC ELS MEUS DUBTES» / Puig va insistir que els agents de les unitats antiavalots de la majoria de les policies europees no mostren la seva identificació en càrregues o situacions de violència. A la resta de la UE tan sols els antiavalots britànics i els alemanys, com ahir va informar EL PERIÓDICO, tenen aquesta obligació i a més a més la compleixen. «La normativa del 2008 és la vigent. Però fins que no vegi que totes les unitats antiavalots d'Europa fan el mateix, tinc els meus dubtes sobre com s'ha d'aplicar aquesta instrucció», va dir el titular d'Interior.
El conseller va al·legar que els antiavalots del Cos Nacional de Policia (que també hi estan obligats per llei) tampoc porten la identificació a la vista quan realitzen una càrrega, de la mateixa manera que la Guàrdia Civil i l'Ertzaintza.
Interior justifica la contradicció que els Mossos, que tenen com a missió vetllar pel compliment de la llei, infringeixin una norma, de manera que així es protegeix els antiavalots de possibles denúncies falses. Segons el conseller, «hi ha una voluntat clara i transgressora d'anar a atacar, agredir, identificar i acusar els agents de manera individual» mitjançant l'ús d'aquest número d'identificació.
El decret català data de l'època de l'anterior conseller d'Interior, l'ecosocialista Joan Saura. No obstant, sota el seu mandat els antiavalots tampoc van complir la
norma.
Notícies relacionadesMOSSOS FOTOGRAFIATS / Els advocats d'associacions de defensa dels drets humans critiquen la impunitat que genera la no identificació dels antiavalots, ja que ningú que hagi patit una agressió policial injustificada els pot denunciar. Els jutges arxiven de manera sistemàtica les denúncies de manifestants i altres ciutadans ferits per càrregues policials si no es pot identificar l'agent o els agents autors de l'acció.
Interior es queixa, no obstant, del fet que molts manifestants fotografien amb els seus telèfons mòbils o petites càmeres la cara dels agents i després pengen les fotos a internet, on els policies reben tota mena d'insults.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan