Les opinions
L'important és el vot
El sistema electoral del Congrés és discriminatori. /
Sembla que està de moda criticar el sistema de vot a llistes tancades i bloquejades. Sobre aquest es carreguen gairebé totes les disfuncions del nostre sistema de representació. ¿Tan dolent és aquest sistema?
És raonable que els òrgans d'un partit seleccionin mitjançant el procediment democràtic les persones que millor poden representar les seves idees, captar vots i desenvolupar el càrrec de representant. Es diu que el sistema de llistes tancades i bloquejades reforça el poder dels aparells perquè aquests decideixen qui és candidat i la seva posició. Probablement és cert. Però també ho és que els partits i els seus aparells depenen del seu èxit electoral i no tenen cap interès a presentar candidats a qui no considerin els més adequats per aconseguir-ho.
L'alternativa més seriosa és la del vot preferencial. Suposa desplaçar capacitat d'ordenar la llista des dels aparells als votants. L'experiència comparada d'aquest mecanisme no sembla abonar les pors al desenvolupament de tensions i inestabilitat a l'interior dels partits com a conseqüència dels incentius a la competitivitat interna que incorpora. Però els seus efectes semblen molt limitats: poques vegades s'altera l'ordre de candidats proposat pel partit i s'observen problemes similars de desenvolupament de descontentament respecte de la política.
No nego les virtualitats (tampoc les limitacions i problemes) que incorpora el vot preferencial (o les primàries), però la possibilitat d'impulsar o canviar un candidat o un altre dins d'un partit ha d'apuntar també a millorar substancialment el debat polític i la possibilitat de canviar de polítiques, que són aspectes que es troben més en l'arrel del descontentament. Si no, ¿per a què? I per a això cal obrir el sistema de partits.
La política espanyola està governada per dos grans partits que s'han dotat de protecció institucional per a la seva exclusivitat davant de la competència. Això empobreix terriblement el debat polític, limita, si no és que impedeix, la circulació d'aire nou i és causa de disfuncions a les institucions. Per a més inri, el mecanisme de protecció dels dos grans -el sistema electoral al Congrés (el que compta)- crea discriminació entre els ciutadans: entre uns amb un vot que val més i d'altres per a qui val menys, segons on visquin i a qui votin. La clau és la circumscripció provincial exclusiva i tal com està regulada.
Sobre aquesta base, el sistema electoral manipula en favor dels dos grans partits la configuració de les institucions que resultaria de les preferències expressades a les urnes, i com a conseqüència també la distribució de recursos i d'altres llocs de representació i influència política. Es configura d'aquesta manera un important mur de protecció per als dos grans davant de tercers competidors en l'àmbit estatal i, en última instància, davant dels mateixos electors, obstaculitzant una fluida oxigenació i, en el seu cas, canvi i/o renovació en el sistema de partits i en les polítiques d'acord amb les preferències dels electors. La modificació necessària és la que vagi cap a un sistema en què el vot dels ciutadans valgui el mateix independentment d'on visquin i de quina opció votin.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»