ENQUESTA DEL DEPARTAMENT D'INTERIOR

La percepció de seguretat ciutadana empitjora a Barcelona, Lleida i Girona

L'augment de la victimització es produeix a la regió metropolitana sud, que comprèn les comarques del Baix Llobregat i el Garraf

2
Es llegeix en minuts
EFE / Barcelona

Lapercepció de seguretat per part delsciutadans de Barcelona, Lleida i Gironaha empitjorat, si bé a laresta de ciutats i pobles catalans ha milloratlleugerament, segons l'enquesta de Seguretat Pública de Catalunya del 2010.

Elconseller d'Interiorde la Generalitat,Felip Puig, ha donat a conèixer en roda de premsa a Barcelona aquesta enquesta, que incloudades sobre victimització,percepció de la seguretativaloració dels serveis policialsper part dels ciutadans. Laprincipal conclusióde l'enquesta és l'estabilització dels principals indicadorsen relació amb l'any anterior, entre ells lapercepció subjectiva de seguretat, que els catalans han puntuat aquest any amb unanota mitjana de 6,2 sobre 10en els seus municipis (6,3 l'any passat).

La sensació d'inseguretat augmenta

A Barcelona ciutat, aquesta percepció, no obstant, baixa a unanota del 5,5, mentre un32,7% dels enquestats consideren queha empitjorat la seguretat. Aquestes dades coincideixen amb les devictimització delictiva(record d'haver estatvíctima d'un delicte), ambun de cada quatre residentsque diu haver patit algun delicte.

 A Girona es produeix una contradicció ja que, mentre l'enquesta indica que lavictimització ha baixatel 2010 respecte del 2009en 2,1 punts(de17,4 a 15,3), lapercepció dels ciutadansva en una direcció oposada, ja que consideren que la seguretatha empitjorat en 7,1 punts.

A Lleida, lasensació de seguretat ha empitjorat en 6,8 punts però aquesta dada va en consonància amb lavictimització, que també esva incrementar en un punt l'any passat (de16,1% a 17,1%).

Catalunya, un país "relativament i satisfactòriament segur"

L'augment de la victimitzacióes produeix a laregió metropolitana sud--que comprèn les comarques delBaix Llobregat i Garraf-- i on s'ha produït unincrement d'1,7 punts(del17,9 al 19,6), una situació que, no obstant, no és percebuda pels ciutadans tan negativament com a Barcelona, ja quenomés un 14,7% dels enquestats opinen que laseguretat ha empitjorat.

Pel que fa a les dades devictimització delictiva en el conjunt de Catalunya, l'enquesta diu queha disminuïten la majoria d'àmbits territorials, i així,una de cada cinc personesdiu que ha estatvíctima d'un fet que considera delictiudurant l'any 2010, el19,3%de la població (20,2% el 2009).

Elconseller Puigha valorat queCatalunyaés un país "relativament i satisfactòriament segur, amb una societat exigent" que fa que els ciutadans demanin més seguretat, malgrat que aquesta no forma part de les màximes prioritats, entre les quals hi ha l'atur. De cara al pròxim mes desetembre, Puig ha anunciat ques'incrementarà el nombre d'agentsa la ciutat deBarcelonad'entre 170 i 190, i això situarà en uns6.000els existentsentre mossos d'esquadra i guàrdies urbans.

Reunions "habituals i prioritàries"

Després de reunir-se amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, elconsellerha informat que mantindràreunionsen els pròxims dies amb elsalcaldes de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Vidal, i de Badalona, Xavier García Albiol, la segona i tercera ciutats més poblades de Catalunya, en una sèrie de contactes que "seran habituals i prioritaris" per al seu departament, permillorar la seguretat ciutadana.

Pel que fa al nivell deseguretat en les carreteres, els enquestats el valoren de formasatisfactòria, amb una puntuació del6,3 sobre 10.

Notícies relacionades

El nivell deseguretat viària és ben valoratpel48,9%de la població enquestada, que opina que ha millorat, i, per sisè any consecutiu, els que creuen que la situació ha millorat estanmés de 40 punts per sobredels que creuen queha empitjorat.

L'enquesta es va realitzar via telefònica i assistida per un ordinador a 14.178 persones de 16 anys o més de tot Catalunya, entre els dies 17 de gener i 29 de març d'aquest any, segons dades del Departament d'Interior.