L'ANIVERSARI DEL FÍSIC MÉS FAMÓS
L'estrella del 'Big Bang'
Stephen Hawking manté la seva irresistible popularitat al complir els 70 anys
La imatge d'una ment incorpòria capaç de penetrar en els secrets del cosmos és clau en el seu èxit
Stephen Hawking, fotografiat al seu despatx de la Universitat de Cambridge. Darrere seu, un retrat de Marilyn Monroe. /
Un físic que investiga assumptes com els forats negres i la teoria de les supercordes, escriptor de llibres que no brillen precisament per la seva claredat, que es comunica per mitjà d'una màquina i que està paralitzat per una esclerosi lateral amiotròfica no sembla candidat a ser un dels personatges més populars del món.
I, no obstant, els seus assajos són uns supervendes, el seu cos atrapat en una cadira de rodes és una iconapop-ha aparegut als Simpsons i aStar Trek, i fins i totva cantar en el discThe Division Bellde Pink Floyd- i el seu 70è aniversari, que se celebra avui, ha arribat a matisos d'un esdeveniment mediàtic global per la seva excepcional resistència als efectes de la seva malaltia degenerativa. Hawking no ha estalviat mai sorpreses: se'l va veure flotar en un vol sense gravetat, declarar que els extraterrestres existeixen i animar la humanitat a colonitzar un altre planeta. ¿És això el que explica el seu atractiu?
Des del punt de vista científic, ningú discuteix els seus mèrits. Als anys 60, aquest físic nascut a Oxford el 1942 va desenvolupar la teoria de la relativitat d'Einstein i aquests avanços li van donar la intuïció sobre l'essència dels forats negres: enormes concentracions de massa, tan denses que el seu camp gravitatori no deixa escapar ni tan sols la llum. El físic va descobrir que aquests objectes emeten una radiació, que des d'aleshores porta el seu nom.
Als 70, Hawking va aprofundir en elBig Bang, la gran explosió que va donar lloc a l'univers fa poc menys de 14.000 milions d'anys. Hawking ens va ensenyar que, de la mateixa manera que no es pot anar més al nord del Pol Nord, no es pot anar més enrere delBig Bang. Últimament, el físic anglès ha apostat per la teoria del multivers, segons la qual el nostre cosmos seria un en una sèrie d'universos paral·lels. El seu treball li ha fet guanyar una allau de reconeixements, entre ells el premi Príncep d'Astúries el 1989.
Sentit de l'humor
«Sóc un gran admirador de Stephen Hawking», diu Jaume Garriga - investigador en cosmologia de la Universitat de Barcelona (UB), que va col·laborar amb Hawking a Cambridge el 1993-
en una entrevista amb aquest diari el novembre del 2010, en ocasió de la publicació de l'últim llibre del físic,El gran disseny.«Encara que parlés de temes tècnics, sempre deia les coses amb gràcia». Garriga rebutja el penjament d'arrogant que se li atribueix al científic.«Afirmar les coses amb convicció forma part de l'estil de Cambridge», explica.
«Hi ha molts científics de relleu, però molt pocs són tan famosos com ell: la clau del seu èxit no està només en els seus mèrits científics», sosté Declan Fahy, investigador en comunicació de l'American University de Washington (EUA), que estudia la imatge dels científics estrella. L'èxit de masses li va arribar a Hawking amb la publicació d'Una brevíssima història del temps (1998), que va estar en les llistes de supervendes durant quasi cinc anys en la seva versió britànica.«És un llibre difícil, es diu que tothom el va comprar però que ningú el va llegir», diu Fahy. Potser la clau de l'èxit és a l'última frase del llibre:«Si trobem [la teoria física del tot] [...] coneixerem la ment de Déu». Posteriorment, Hawking va dir que, si hagués tret aquesta frase, les vendes s'haurien reduït a la meitat.«Hawking és molt hàbil en el màrqueting: no discuteix en profunditat la relació ciència-religió, però utilitza el concepte de Déu per augmentar l'impacte dels seus escrits», explica Fahy.«Vull veure els meus llibres a les parades dels aeroports», ha dit el científic en diferents ocasions.
«Hawking pinta la física com una empresa èpica, i es posa en la trajectòria de Galileu, Newton i Einstein», sosté Fahy. El físic va ser titular, des del 1979 fins a la seva jubilació el 2009, de la càtedra que va ser d'Isaac Newton. El 1979, va dir que la física teòrica s'acabaria, perquè la teoria del tot era a l'abast. Va repetir
la promesa amb altres teories.
«La gent compra els seus llibres sobretot per la seva història personal
Notícies relacionades-explica Fahy-, és un dels pocs autors de qui es publica el retrat a la coberta». El 1963, amb 21 anys, Hawking va descobrir que l'afectava una malaltia neurodegenerativa, però en lloc de desesperar-se es va llançar a la investigació. Segons Fahy,«el públic el veu com un cervell brillant atrapat en un cos ferit, però capaç d'endinsar-se en els misteris més grans del cosmos».
La trajectòria d'autosuperació de Hawking és sens dubte una peça clau del seu èxit i potser el secret que l'ha portat amb ànims fins als 70 anys. La setmana passada va dir que passava el dia pensant en les dones,«el misteri més gran». Per als seus incondicionals, queda per sentir una de les seves rares conferències (aquesta nit a Cambridge) i potser presentar-se a la plaça de col·laborador per al manteniment de la seva cadira de rodes, que es va anunciar la setmana passada a la seva web.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín