CAMPANYA GLOBAL CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC

L'Hora del Planeta enfosqueix el món

Més de 5.000 ciutats de 135 països se sumaran progressivament a l'apagada, de 20.30 a 21.30

El pont sobre la badia de Sydney.

El pont sobre la badia de Sydney. / TIM {WIMBORNE} (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

Les llums que il·luminen cada nit el tram de la mil·lenàriaGran Murallapròxim aPequíns'hanapagat durant 60 minutscom a mostra del compromís amb l'Hora del Planeta, la iniciativa impulsada perWWF a tot el món per lluitar contra elcanvi climàtic. A més de la capital xinesa, unes 120 ciutats més del gegant asiàtic s'han sumat a la campanya per promoure l'estalvi energètic, al voltant de 30 localitats més que les registrades el 2011.

A les 20:30 hora local (14:30 hora peninsular espanyola) Pequín ha apagat les llums del tram més conegut de la Gran Muralla, a Badaling, i d'altres icones de la capital com elgratacel més alt de l'urbs(la torre 3 del Centre Internacional de Negocis) o l'Estadi Olímpic de Pequín, també conegut com elNiu d'Ocell

De manera simultània,Xangaiha fet el mateix amb el recinte de l'Expo 2010i alguns dels seus emblemàtics gratacels, igual queHong Kongamb el seuskylinedeVictoria Harbour, o Sidney (Austràlia) amb elpont que travessa la sevabadia o Malàisia amb les Torres Petronas que presideixen el perfil deKuala Lumpur.  

Apagada progressiva des de Nova Zelanda

El planeta ha començat aapagar-se progressivament quan el rellotge ha marcat les 20.30 hores a l'illa de Chatham (Nova Zelanda) i a partir d'aquest moment una gran onada de foscor ha començat a recórrer la Terra a mesura que els 135 països que s'han sumat a L'Hora del Planeta han anat arribant a aquesta hora d'apagada amb què el WWF recorda al món des del 2007 que "hi ha un greu problema, que és el canvi climàtic, i tots tenim responsabilitats individuals i col·lectives a combatre'l".

L'Hora del Planeta va arrencar el 2007 en la ciutat australiana de Sydney com una iniciativa local, però el seu "enorme impacte" l'ha portat a convertir-se en una cita anual i global, a la qual Espanya es va sumar el 2009. I és que, a judici d'Enrique Segovia, "l'apagada d'edificis emblemàtics durant una hora ja és tot un símbol, que quan es repeteix en més de 5.000 ciutats del món acaba convertint-se en un important toc d'atenció i en una mobilització global".

Totes les capitals espanyoles

En el cas d'Espanya, el director de Conservació del WWF, Enrique Segovia, considera que l'evolució de L'Hora del Planeta ha estat "molt positiva, i cada vegada hi ha més compromís: "Al principi va ser una campanya en què els ajuntaments apagaven edificis, però aviat es va transformar en un toc perquè desenvolupessin mesures d'estalvi i eficiència energètica".

La totalitat de les capitals de província espanyoles s'han sumat a l'edició 2012, en què participen més de 5.000 ciutats de 135 països; en total, més de 1.800 milions de persones.

LaSagrada Família, elPalau Reial de Madrid, laGiraldade Sevilla, elMuseu Guggenheim de Bilbao, l'Alhambra de Granada, laMuralla d'Àvila i l'Aqüeducte de Segovia són alguns dels monuments que han apagat les seves llums entre les 20.30 i les 21.30.

A Barcelona, a més del temple de Gaudí, han apagat les llums l'Arc de Triomf, laTorre Agbari elmonument a Colom, entre molts altres edificis, mentre que a laresta de Catalunyaho han fet laCatedral de Girona, laMuralla de Tarragonai laSeu Vella de Lleida.

L'hora dels ciutadans

Notícies relacionades

El portaveu del WWF sosté que l'objectiu és que la "foscor" d'aquests monuments faci veure "que no podem tenir ciutats sobreil·luminades, malbaratant energia com estem fent". El lema de la campanya,Repta el món, salva el planeta, també va especialment dirigit als ciutadans, "que han d'entendre que són part del problema i la solució".

En aquesta línia, Segovia insta que L'Hora del Planeta sigui el punt de partida perquè els ciutadans "utilitzin electrodomèstics i bombetes de baix consum i els usin de forma eficient; estalviïn aigua i energia, o prescindeixin de la calefacció i l'aire condicionat sempre que no sigui necessari".