A 'DOMINICAL'

Entrevista a Jorge Wagensberg: un físic analitzant la crisi

El director científic de la Fundació La Caixa opina: "No s'ha de confondre el que és urgent amb el que és important"

2
Es llegeix en minuts

Buscant respostes a la crisi que ens permetin, a més, evolucionar com a espècie, 'Dominical' comença una sèrie d'entrevistes amb destacats científics, la mirada dels quals transcendeix el que és merament econòmic i ens mostra camins que, a diferència de la prima de risc i les qualificacions de les agències de ràting, sí que depenen de nosaltres mateixos.

La sèrie porta un títol molt il·lustratiu, Som micos amb un palet, i l'encarregat d'obrir-la és Jorge Wagensberg, director científic de la Fundació La Caixa, doctor en Física i professor de Teoria dels Processos Irreversibles a la Universitat de Barcelona. Wagensberg reflexiona sobre la possibilitat d'evitar les crisis, l'actual crisi de valors, els canvis que hauria d'encarar la nostra cultura per sortir de situacions com l'actual (i també el sistema educatiu) i la situació d'Europa. ¿Conclusions? Moltes, però destaquem aquí una frase: “No hem de confondre el que és urgent amb el que és important”.

Retrat de la joventut xinesa

El temor no és exclusiu d'Espanya ni d'Europa. El gegant asiàtic, la Xina, viu també la seva particular convulsió. En el seu cas, no obstant, no és l'economia la que està sacsejant la societat, sinó l'arribada a la majoria d'edat d'una generació que no sap què va passar a Tiananmen ni a penes qui era Mao, una generació de fills únics que està posant en qüestió les tradicions i els valors dels seus pares. 'Dominical' fa un retrat d'una joventut xinesa que es mou com peix a l'aigua entre internet, els carrers comercials i les discoteques, i que manté relacions perilloses amb la soledat, el sexe i la violència.

Notícies relacionades

La fotografia també ocupa un lloc destacat en la revista, amb dos reportatges molt diferents: un es cola entre les bambolines d'un espectacle de burlesque d'una discoteca d'Eivissa per oferir-nos les imatges de la transformació dels seus protagonistes; l'altre presenta el guanyador del premi Jove Reporter del festival Visa pour l'Image, l'alacantí Sebastián Liste, que exhibeix el projecte guardonat, Urban Quilombo, en el prestigiós certamen de fotoperiodisme de Perpinyà. La vida de 59 famílies en una fàbrica abandonada del Brasil li permet explorar com l'home interactua amb el seu entorn.

Completen l'oferta de 'Dominical' perfils del grup Love of Lesbian i de l'actor Benjamin Walker, protagonista de la delirant Abraham Lincoln: Cazador de vampiros; una entrevista amb María Estévez, que ha escrit un llibre sobre la turbulenta relació de Pastora Imperio amb el torero Rafael El Gallo; un viatge pel delta del Po i un basar de decoració amb les últimes novetats en mobiliari per a exterior.