POLÍTICA 'ON LINE'

Activistes sense partits

La plataforma Change.org obté una victòria diària entre les mil campanyes en favor de causes socials que formulen els ciutadans cada mes a Espanya

Francisco Polo, director a Espanya de Change.org, dijous a la Social Media Week.

Francisco Polo, director a Espanya de Change.org, dijous a la Social Media Week. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
BLANCA PARÉS
BARCELONA

Les convocatòries en un lloc i hora concrets, les pancartes de diversos metres i els megàfons estan començant a ser desplaçats per l'activismeon line. Els inconformistes ja no esperen un canvi de Govern, ni les congregacions massives al centre de les ciutats. Ara fan servir els mòbils, les plataformes socials d'internet i les xarxes socials per lluitar i reivindicar les seves causes, per petites que siguin.

«Al llarg de la història de la humanitat, sempre s'ha pretès solucionar les injustícies amb grans mobilitzacions, que han acabat caient pel seu propi pes. Però és millor lluitar amb centenars de milers de petites accions», va afirmar ahir Francisco Polo, director de Change.org a Espanya i fundador d'Actuable, a la Social Media Week de Barcelona.

Precisament, les dues plataformeson line-actualment fusionades a Change.org- han contribuït a fer que els ciutadans iniciïn campanyes contra les injustícies amb uns bons resultats, com la impulsada per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que va aconseguir la reforma dels centres d'estrangers. Centenars de peticions que aconsegueixen una victòria diària a Espanya entre les mil campanyes que s'inicien mensualment.«Tan sols és qüestió de saber lluitar per uns objectius clars, identificar a qui s'ha de demanar el canvi i moure's entre els grups d'interès»,va explicar Polo.

Notícies relacionades

La revolució digital ha donat unes noves armes als ciutadans. Segons Antonio Gutiérrez-Rubí, assessor de comunicació i col·laborador d'aquest diari, els activisteson lineprefereixen desmarcar-se de la política.«Ja no tenen a veure amb els militants, no esperen consignes, només més gent, perquè han entès que els canvis es poden fer en entorns individuals», va apuntar.

Fent servir un símil automobilístic, va afegir,«la política va amb les llums curtes mentre que els ciutadans han posat les llargues i hi veuen més enllà».