INFORME SOBRE L'EDUCACIÓ SUPERIOR
La universitat catalana entra a la llista de les més cares d'Europa
Els països amb els preus més alts no són els que donen més beques estudiantils
La pujada de taxes la situa entre les tres més costoses, darrere el Regne Unit i Irlanda
Alumnes de la Universitat Pompeu Fabra, en una sala d’estudi. /
La universitat espanyola, i dins d'aquesta amb la catalana al capdavant, ha ingressat aquest any al club de les més cares d'Europa, un grup que, tret d'excepcions, no s'ha de confondre amb el de les universitats de més prestigi acadèmic. La llista dels estudis superiors més cars d'Europa, amb preus de matrícula que oscil·len entre els 2.000 i els 18.000 euros per curs, la integren, a més a més d'Espanya, països com Turquia, Hongria, Lituània, Eslovènia i el Regne Unit, va indicar ahir Enric Tello, catedràtic d'Història Econòmica de la Universitat de Barcelona i autor d'un informe presentat per l'Observatori del Sistema Universitari.
Fins al curs 2011-2012, l'últim sobre el qual la Comissió Europea ha publicat dades oficials, Espanya se situava dins del grup d'universitats amb preus moderats, en què també hi havia Alemanya, Itàlia i França, encara que ja a la franja més alta. «Amb la pujada de taxes d'aquest any, hem entrat en el grup dels sistemes universitaris més cars, un grup molt heterogeni, integrat per països anglosaxons i de l'Est», va explicar Tello.
Amb aquesta situació, la universitat a Espanya ja era el curs passat la novena més cara d'Europa. «Tenint en compte que les taxes a Catalunya eren, al seu torn, les més altes de l'Estat, a l'extrapolar els preus a la resta d'Europa, ens trobem que la universitat catalana quedaria com la tercera més costosa, després del Regne Unit i d'Irlanda», va afegir l'autor de l'estudi, que compara xifres de la Comissió Europea i dades del Ministeri d'Educació. Això pel que fa als graus. Si del que es tracta és de màsters, Catalunya es col·loca en el quart lloc.
Notícies relacionadesPOLÍTICA DE BEQUES / «El que posen de manifest els informes de la Comissió Europea és que la realitat és molt complexa, que no s'ajusta en absolut al mapa comú a què s'aspira», va assenyalar el catedràtic d'Història. Però dins d'aquesta complexitat de sistemes, sí que se'n pot treure una conclusió: «No és cert, com diuen els partidaris del model anglosaxó, que als països on els alumnes paguen més per anar a la universitat, també hi hagi un sistema de beques més generós», va afirmar.
Lluny d'això, passa el contrari, és a dir que «en termes generals, són els països on els estudis són gratuïts o més barats els que bequen percentatges més amplis de la població estudiantil». A Espanya, el 23% dels estudiants universitaris van tenir l'any passat una ajuda. A Catalunya, van ser un 18%, segons el ministeri.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca