El perquè de les desenes de vídeos del meteorit gravats des de cotxes
La corrupció policial i la picaresca d'estafadors al volant porten molts russos a instal·lar càmeres als seus automòbils
El bòlid causa danys i trencament de vidres en edificis al desintegrar-se a les capes baixes de l’atmosfera. /
¿Com s'explica que hi hagi tantes imatges disponibles delmeteorit que ha causat centenars de ferits i atemorit totRússia i part del món? El motiu principal és la complexitat de conduir per lescarreteres del país, on lesbaralles de trànsit, els tripijocs d'alguns conductors i lacorrupció policial empenyen molts russos a instal·lar una càmera al cotxe com a prova judicial, mesura dissuasòria o fins i tot per compartir a internet.
Entre agents de conducta discutible i estafadors al volant, no és estrany que els activistes contra la corrupció estiguin animant els seus conciutadans perquè disposin d'aquest aparell."Vostè pot entrar al cotxe sense pantalons, però mai sense una càmera", diu Aleksei Dozorov, activista de la Brigada Cub Blau, grup a favor dels drets dels automobilistes que va guanyar fama per la lluita contra les autoritats russes.
"Us dic a tots que són absolutament essencials",afegeix Dozorov a Radio Free Europe. "Es queden amb els vostres diners una vegada i una altra. Déu no vulgui que hi hagi un accident de cotxe o una infracció greu que us podria costar la llicència. Però si tot queda gravat, la possible infracció i les converses amb els policies de trànsit, al final acabarà estalviant diners. A Rússia, és essencial", afegeix.
Treball en equip
Notícies relacionadesA més d'ajudar els automobilistes a evitar multes de trànsit sense fonament, els dispositius tenen un valor incalculable en la lluita contra el frau. Dozorov alerta de l'existència d'extorsionadors que treballen en equip per provocar accidents i guanyar diners ràpids aconseguit diners de l'incaut conductor per evitar-se maldecaps. És un problema cada cop més comú a les carreteres de Rússia.
Hi ha fins i tot una web, Avtopodstavka.ru, que detalla nombrosos tipus de patrons amb què s'estafa automobilistes. Segons la web, els grups guanyen al voltant de 750 euros al dia.Un popular vídeo publicat a YouTube mostra un avançament d'un suposat extorsionador a un conductor i després una frenada deliberada davant d'ell, que causa desperfectes al seu para-xocs. El suposat estafador salta del cotxe i crida agressivament a l'altre conductor fins que s'adona que la víctima ho està gravant tot des del tauler de control.