Els dies de lluna plena es dormen 20 minuts menys

Un estudi de científics suïssos demostra la connexió entre els cicles lunars i el son

La lluna plena, en una nit estrellada.

La lluna plena, en una nit estrellada. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts

Elsdies de lluna plena costa més agafar el son i es dorm20 minuts menys que altres dies. És la conclusió a què han arribat científics de la Universitat de Basilea, aSuïssa, que han demostrat que elscicles lunars i elscomportaments del son humà estan connectats. Els resultats, publicats a la revistaCurrent Biology, suggereixen que, encara avui, malgrat les comoditats de la vida moderna, els éssers humans responen alsritmes geofísics de la lluna.

El grup d'investigació dirigit perChristian Cajochen, de l'Hospital Psiquiàtric de la Universitat de Basilea, va analitzar el son de més de30 voluntaris en dos grups d'edat al laboratori. Mentre dormien, els van monitoritzar els seus patrons cerebrals, els moviments oculars i van mesurar les seves secrecions hormonals.

Les dades mostren que tant la percepció subjectiva com objectiva de la qualitat del son va canviar amb els cicles lunars. Al voltant de la lluna plena, l'activitat cerebral en les àrees relacionades amb el son profund va caure en un 30%, la gent va trigar cinc minuts més a agafar el son i, en general, van dormir 20 minuts menys.

"Primera evidència fiable"

Els voluntaris van sentir com si el seu son hagués estat pobre durant la lluna plena i van mostrar nivells més baixos de melatonina, una hormona que regula els cicles de son i vigília. "Aquesta és la primera evidència fiable que el ritme lunar pot modular l'estructura del son en els éssers humans", afirma Cajochen.

Notícies relacionades

Segons els investigadors, aquest ritme circalunar podria ser unarelíquia de temps passats, quan la lluna era responsable de la sincronització de laconducta humana. Això és ben conegut per altresanimals, especialment animals marins, on la llum de la lluna coordina la conducta de la reproducció.

Avui dia, altres influències de la vida moderna, com la llum elèctrica, emmascaren la influència de la lluna sobre els humans. No obstant, l'estudi conclou que en l'ambient controlat del laboratori amb un estricte protocol d'estudi, l'activitat de la lluna sobre els humans és visible i mesurable de nou.