CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI DE LA PREMSA
El fundador d'Amazon compra 'The Washington Post'
«No tinc mapa. Haurem d'inventar i experimentar», afirma el nou propietari
Jeff Bezos pagarà 188 milions d'euros als Graham per l'històric rotatiu
Els treballadors deThe Washington Post es pensaven que la reunió a què se'ls havia convocat ahir abordaria la venda de l'edifici que acull el rotatiu, una mostra més dels problemes econòmics que arrosseguen, com tants altres, un dels gegants de la premsa. Era una «turbulència inimaginable», segons descrivia un dels seus columnistes. Poc s'imaginaven que l'enrenou acabaria sent molt més gran, per a ells i per a tot el món de la premsa. Per sorpresa, Don Graham, president i conseller de The Post Company, va anunciar que es ven l'històric diari que durant vuit dècades ha estat en mans de la seva família. I qui el comprarà amb 188 milions d'euros en efectiu és Jeff Bezos, el fundador d'Amazon.
Els Graham van voler destacar que elPost(i diverses publicacions més de l'empresa) no el compra Amazon: el compra Bezos a títol individual a través d'una altra companyia. I al fer-ho van voler subratllar el caràcter innovador i emprenedor d'un home amb reputació de construir grans empreses sense tenir com a únic objectiu els beneficis. Les primeres reaccions i anàlisis de la compra van coincidir en la seva visió.
VALORS INTACTES, CANVI SEGUR / El maetix Bezos va emetre un comunicat en què el primer que va fer va ser declarar que «els valors delPost no necessiten cap canvi. El deure del diari -va dir- seguirà sent amb els seus lectors, no amb els interessos dels seus propietaris». Això sí, va anunciar també que «per descomptat hi haurà canvi en els pròxims anys. És essencial i hauria passat amb nous propietaris o sense. Internet -va prosseguir- està transformant pràcticament tots els elements de la indústria de la informació. No hi ha un mapa i obrir camí no serà fàcil. Necessitarem inventar, i això significa que necessitarem experimentar».
Notícies relacionadesBezos ha explicat que no es mudarà a la capital (viu a l'estat de Washington) ni s'ocuparà de la gestió diària de l'influent rotatiu i ha demanat a l'actual equip que el gestiona que continuï. De moment s'afirma que no hi haurà acomiadaments a la plantilla de 2.000 empleats.
Des del seu pic de més de 832.000 subscriptors diaris el 1993, el diari que va destapar l'escàndol Watergate ha patit els cops generals que pateix la premsa tradicional. Al març la seva circulació estava per sota dels 465.000 lectors. I Graham ahir va reconèixer que els ingressos de la companyia, que cotitzava en borsa, han caigut consecutivament els últims set anys. «La nostra resposta hauria d'haver estat retallar més els costos i sabíem que en això hi ha un límit», va explicar. «Sabíem que el diari sobreviuria sota la nostra propietat, però volíem que fes alguna cosa més. Volíem que triomfés. I no dic que l'èxit estigui garantit (amb la venda a Bezos), però té moltes més oportunitats».
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista