LES VACANCES DE LA CRISI

Piscina i macarrons

Un total de 180 nens participen en el casal que l'associació Itaca organitza

a l'Hospitalet, per segon any consecutiu durant l'agost

On posa l’ull... 8 Un nen mostra un tros de salsitxa, ahir a l’Hospitalet.

On posa l’ull... 8 Un nen mostra un tros de salsitxa, ahir a l’Hospitalet. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST
L'HOSPITALET

Vegeu el vídeo de la

notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat

Els nens entren cantant al col·legi, vénen de la piscina. Algunes motxilles salten pels aires en el camí cap als macarrons, un premi indispensable després d'hores a l'aigua. És el casal d'estiu de l'Associació Educativa Itaca, que obre per segona vegada consecutiva durant l'agost. Fins al 2011, només ho feia al juliol, però els nens que durant el curs van a Itaca, al centre de dia, i que ja tenien algun risc de patir carències alimentàries abans que la crisi s'aguditzés, necessiten aquesta piscina, aquest casal i aquests macarrons. En general, a casa les coses estan més malament que abans.

La idea és clara i la resumeix Lídia Gonzàlez, secretària tècnica d'Itaca:«Assegurar, mentre els col·legis estan tancats, allò que el sistema educatiu els procura».Essencialment, una alimentació correcta. Per això el casal d'agost també inclou la primera setmana de setembre. Quan acabi, només quedaran dos dies abans que torni a començar el col·legi

Els números indiquen un augment considerable de la demanda: el juliol del 2012, 200 nens van participar en el casal. L'agost d'aquell any van ser 120. El juliol passat, la xifra va pujar a 250 menors. Aquest agost són 180 els que corren pel col·legi públic de l'Hospitalet Ramón y Cajal, que des de fa quatre anys alberga el casal d'estiu d'Itaca.

Aquí l'activitat comença a les vuit del matí i acaba a les 16.30. La primera hora és d'acollida per a les famílies que necessitin deixar abans els seus nens. Tan aviat hi ha pares que necessiten el casal per poder treballar com n'hi ha que no tenen ni treball ni perspectiva de res que s'assembli a unes vacances, i saben que al casal els seus fills en tindran. Al matí, els nens fan activitats repartits en grups. Dos dies per setmana van a la piscina. El dimecres sempre toca excursió. Amb una ajuda d'aquí i un descompte d'allà, van a l'Aquarium, al CaixaForum, al CosmoCaixa. Al juliol, a un grup el van portar al parc aquàtic d'Illa Fantasia com a premi final. Aquest any, aniran a les festes de Sants.

Plats diferents cada dia

Notícies relacionades

Avui els nens mengen macarrons i salsitxes amb verduretes. A la taula de l'Oriol, la Lucía, el Joan i l'Emmanuela, entre d'altres, es parla de qui mana a casa. La fórmula «el papa i la mama»guanya, amb tres vots, seguida d'«el papa»,amb dos vots, i«la mama»,un vot. Avui, el menú comptarà amb llenties a la riojana, peix arrebossat (panga amb amanida) i iogurt. Pràcticament hi ha plats diferents cada dia.

El cost d'una plaça és de 495 euros, però aquí només dos o tres famílies assumeixen la xifra en la seva totalitat. Dels 180 nens que passen l'agost a Itaca, 40 compten amb una beca íntegra. Són, al seu torn, els únics que tenen cobert el 100% del cost, perquè són casos en què el risc d'exclusió és elevat, seguits de prop pels serveis socials. La resta de famílies tenen ajudes del 25%, el 50% o el 75%. El sistema és clar: es demana informació exhaustiva a les famílies, es calcula el que guanyen i es divideix pel nombre de membres de la família. I així es decideix si s'atorga més o menys ajuda.«Cada cop és més difícil quadrar les ajudes»,explica Gonzàlez. Perquè, per exemple, sempre hi ha pares que es presenten el primer dia del casal o amb aquest començat i demanen que els seus fills hi puguin anar. Sense cap tràmit previ. Llavors toca córrer. Aquest any es van presentar 20 famílies a última hora. Totes hi van entrar. ¿Com pot ser? Hi ajuden l'Ajuntament de l'Hospitalet, Proinfància, La Caixa, la Fundació Pere Tarrés -a la qual està adscrita Itaca-, Càritas i diverses empreses i fundacions. Aquest estiu, la Generalitat no s'ha pogut permetre la convocatòria extraordinària amb que sí que va aconseguir recolzar casals i colònies l'estiu passat.