Gent corrent
Dolors Vila: "Els masovers sempre venien d'algun lloc"
La genealogia és la seva passió: les estratègies familiars d'abans, la història petita.

«Els masovers sempre venien dalgun lloc»_MEDIA_1 /
Li passa com a algunes persones, que és reticent a revelar la seva edat. «Passo dels 50», es limita a dir, asseguda en un extrem de la taula que regna al despatx/seu d'aquesta institució amb un nom que, més que escriure's, es desplega: la Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil·lografia, Vexil·lologia i Nobiliària. Dolors Vila treballa com a secretària comercial en una empresa de Terrassa relacionada amb el sector químic i farmacèutic, i en el temps lliure fa genealogia. Cognoms. Rastreig. Investigació. Història.
-Expliqui'm. ¿Per què dedica la majoria del seu temps lliure a això?
-Bàsicament, perquè m'agrada la història. De fet sóc llicenciada, tot i que no m'hi he he pogut dedicar mai. La genealogia em permet tenir un accés fàcil a la història, als documents, a la gent. Buscant els teus avantpassats, per exemple, tens accés a documents del segle XIV, o XV, que et permeten introduir-te en l'àmbit de la història local. La història petita, si vol. La genealogia és la història de la gent corrent.
-Suposo que ja ho va fer. Buscar els seus avantpassats.
-És clar. La majoria de la gent que s'acosta a la genealogia ho fa per saber més de la seva família. Vaig començar a investigar mentre feia el curs de genealogia, fa 10 o 12 anys.
-Expliqui-m'ho. Digui'm què va fer.
-Bé, el primer que fas és remuntar-te a l'avantpassat que coneixes i del qual tens dades. En el meu cas va ser el meu avi. Vaig anar a Espinelves, d'on sóc jo, i allà vaig buscar als llibres de la parròquia. A les parròquies està registrat tot, els batejos, els casaments, les defuncions, fins i tot trobes els testaments, perquè fins fa poc els rectors també eren notaris. Jo sóc Vila i Llivina, i el que vaig fer va ser buscar els cognoms en els llibres. Després vaig fer el buidatge d'informació.
-En part es tracta de creuar dades, suposo.
-És clar. A aquest el trobo quan el bategen, després quan es casa, després quan es mor. Vas trobant informació de tots i en vas ajuntant les vides. Com que la meva família era de masovers la pregunta que jo em feia era d'on venien abans. Els masovers sempre venien d'algun lloc. Els amos del mas podia fer que fossin allà 500 anys, generació rere generació, però els masovers per regla general eren d'una altra part.
-¿Ho va descobrir?
-Sí. Vaig descobrir que venien de Viladrau. Però li dic una cosa: hi ha un moment en què la teva família deixa de ser l'objectiu.
-¿I llavors?
-Saltes a altres coses. Projectes col·lectius, a vegades. Hi va haver un projecte a Valldoreix, per exemple, del qual jo vaig formar part, i n'hi ha un altre ara mateix en marxa a Agullana, en què també estic treballant.
-Entenc que rastrejar la pròpia família és emocionant, però…
-Miri, jo amb el que més disfruto d'això és podent explicar les coses. El premi és arribar a entendre les coses, tant a nivell de poble com a nivell de les estratègies familiars.
-¿Estratègies familiars?
-Sí: per què unes famílies actuaven d'una manera i altres d'una altra. Trobes coses com que cap al segle XVI, el dia que hi havia una casament en realitat n'hi havia dos: també es casaven el pare del nuvi i la mare de la núvia. ¿Per què? Doncs perquè la mare era viuda, i estava sota la responsabilitat de la filla, i això significava que si la filla es casava, se n'anava a viure amb ella. ¿M'entén? No podien tots quatre viure sota el mateix sostre sense més ni més. ¿Solució? Doncs es casaven, i punt. Era molt habitual.
Notícies relacionades-Expliqui-me'n més.
-El que havia de fer l'hereu, per exemple. Casar bé les germanes, i casar-les en un radi geogràfic ampli per estendre la seva influència social. O assegurar l'estatus dels seus germans homes, assegurant-los la parròquia del poble, o el jutjat. Les coses no passaven perquè sí.
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- INTOXICACIÓ El glop d’‘aigua’ que gairebé mata un home a Vigo: «En segons vaig notar que em cremava viu per dins»
- Diligències obertes Barcelona aprova la reforma de la Masia del Barça malgrat la investigació de la Fiscalia
- Operaven a Catalunya La Policia Nacional expulsa 24 multireincidents amb més de 200 detencions per homicidi, robatori o agressió sexual
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Flick demana protegir els àrbitres abans de la final: "No respectar-los és no tenir fair play"
- Horari i on veure el funeral del papa Francesc per televisió
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina