DADES DEL CONSELL GENERAL DEL PODER JUDICIAL

Catalunya és la comunitat que executa més desnonaments

Els desallotjaments cauen a Espanya i la majoria obeeixen a impagament de lloguer

Protesta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el mes de juny passat a Barcelona.

Protesta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el mes de juny passat a Barcelona. / ARXIU / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Catalunya és la comunitat autònoma que més desnonaments executa, segons les estadístiques del Consell General del Poder Judicial del segon trimestre del 2013 fetes públiques ahir. Les xifres revelen que l'increment en el nombre de desallotjaments forçosos es registra en immobles llogats, que gairebé tripliquen els referits a execucions hipotecàries.

En concret, a Catalunya es van registrar durant el segon trimestre de l'any un total de 4.478 desnonaments, un 6,2% menys que els del primer trimestre, encara que el triple dels que es feien el 2011. El descens total a Espanya és del 7,5%. Catalunya suma la cinquena part de tots els procediments que es realitzen a Espanya, molt per davant de Madrid, que té el 10,5%, i el País Valencià, amb el 12,7%.

Els jutges atribueixen el descens a l'adopció de «mesures per reforçar la protecció de deutors hipotecaris, reestructuració del deute i lloguer social». Tot i així, en el segon trimestre del 2013 es van practicar a Catalunya 1.173 procediments d'execució hipotecària, el 12,3% menys que en el primer trimestre, només per darrere de la Comunitat Valenciana, que encapçala aquesta llista amb 1.339 processos.

La majoria dels desnonaments estan relacionats amb infraccions de la llei d'arrendaments urbans, sobretot impagament de les quotes de lloguer. L'estadística no desglossa vivendes, naus industrials o locals comercials, ni tampoc inclou els casos en què el demandant se'n va voluntàriament quan rep la notificació resolutòria. En aquests casos, el jutjat només hi acut si el nou propietari o l'entitat bancària demanen que s'aixequi acta de l'estat de la finca, recorden els jutges.

Notícies relacionades

EL DOBLE QUE A MADRID / Entre els lloguers, un cop més Catalunya lidera el rànquing, amb 3.048 desnonaments, el 6,1% menys que el trimestre anterior. I el doble de casos que Madrid, que la segueix amb 1.604.

La Rioja, Navarra i Extremadura són les comunitats on es fan menys desnonaments judicials. A Extremadura, amb una població d'1,1 milions de persones, només n'hi va haver 141 el segon trimestre del 2013. En xifres semestrals, el descens en la primera meitat de l'any respecte del 2012 és del 7,2% a Catalunya i del 13,4% a Espanya.