A 'EL OBJETIVO' D'ANA PASTOR

Wert anuncia que no es reduirà el nombre de becats pel programa Erasmus

"La llei de l'avortament que s'aprovarà és una llei que jo no tindria problemes a votar", diu el ministre

El ministre Wert, en un moment de l’entrevista amb Ana Pastor, a ’El Objetivo’ de La Sexta.

El ministre Wert, en un moment de l’entrevista amb Ana Pastor, a ’El Objetivo’ de La Sexta. / LA SEXTA

5
Es llegeix en minuts

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha anunciat que en el pròxim curs hi haurà el mateix nombre de becats pel programa Erasmus. En una entrevista al programa 'El Objetivo' d'Ana Pastor, a La Sexta, el ministre ha abordat la polèmica provocada fa uns mesos, quan el seu ministeri va anunciar que es reduiria el nombre d'ajudes pel canvi en els criteris de repartiment de la UE, cosa que va negar Brussel·les. 

Wert ha assenyalat que el nombre de becats no disminuirà, encara que no ha aclarit si es respectarà l'import de les ajudes. El sistema "ha canviat radicalment perquè s'ha entrat en el programa nou Erasmus+ en què les quanties vénen determinades en quantitats mínimes tancades, que es poden ampliar per la UE", ha dit.

"M'agradaria que féssim una reflexió sincera i no demagògica sobre com s'ha de finançar la nostra universitat", ha demanat Wert, que creu que aquesta reflexió ha d'abordar el tema de les taxes, els préstecs i les beques "perquè ningú deixi d'estudiar i a la vegada els centres puguin finançar-se".

Els pressupostos a Europa

José Ignacio Wert ha defensat l'increment en les taxes de matriculació ja que, segons el seu parer, l'educació universitària "no forma part de l'obligatòria". A més, ha lamentat que "mentre a Europa s'han congelat els pressupostos públics i ha augmentat la despesa privada en educació", a Espanya no ha passat el mateix. 

El ministre pitjor valorat del Govern de Mariano Rajoy reconeix haver comès alguns errors al llarg d'aquests dos anys i creu que "s'ha d'intentar fugir d'aquestes situacions en què un es fa més visible del que és necessari". "Quan vaig començar era el ministre menys conegut del Govern i ara, per a desgràcia meva, només n'hi ha cinc més coneguts", ha confessat.

Defensa de la Lomce

Wert ha defensat la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), molt qüestionada al carrer, i ha assegurat que una de les primeres coses que va fer abans de redactar el projecte va ser posar-se en contacte amb l'oposició per buscar un consens. El ministre ha reconegut que la Lomce incorpora algunes mesures que ja estaven incloses en el projecte de pacte presentat per l'anterior titular de la cartera, Ángel Gabilondo, malgrat que el PP es va negar llavors a pactar la iniciativa dels socialistes.

Per al ministre, la llei actual "donarà més autonomia als centres per superar les rigideses del sistema" i millorarà l'educació a l'introduir avaluacions externes i estandarditzades. "El que es persegueix és reduir l'abandonament escolar precoç d'una quarta part dels estudiants. Ara és un problema gravíssim per a l'educació i per a la societat", assenyala.

Diu Wert que tots els països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que han introduït aquestes proves externes "han experimentat en els tres anys següents una millora en les competències dels alumnes". La revàlida, ha afegit, "no sols busca identificar els alumnes excel·lents, perquè els que milloren més amb les avaluacions externes són els estudiants de pitjor rendiment". "El propòsit d'aquestes avaluacions no és que es quedi fora ningú. Es tracta de saber com estem però no per la quantitat de coneixements que hem memoritzat, sinó pel que som capaços de fer amb el que s'ha après", ha dit.

Igualtat d'oportunitats

Pel ministre, la igualtat d'oportunitats "és un element essencial en el procés educatiu" i assegura que els nens de famílies menys acabalades que necessitin reforç "en tindran", encara que creu que el problema "no està en la quantitat de diners que s'inverteixen en educació sinó en com es gasta". En aquest sentit ha explicat que entre el 2000 i el 2012 Espanya va incrementar un 35% els recursos destinats a aquest àmbit i, no obstant, "no hi ha hagut un resultat de l'increment d'aquesta inversió" en les notes. 

Segons la seva opinió, "és una qüestió d'eficiència i no de recursos".

"Que el conjunt del país tingui un resultat que està per sota de la mitjana de l'OCDE indica que és necessari un canvi en les regles del joc. ¿Això ho resol tot? No ho podem pretendre", ha reconegut.

Retallades

Respecte a les retallades en el sector, el ministre ha assegurat que Espanya segueix tenint una ràtio d'alumne-professor i d'aula més baix que la mitjana de l'OCDE i més baix que el de França, país que malgrat les retallades va decidir augmentar els recursos destinats a l'educació. Sí ha reconegut que ara a Espanya "hi ha uns quants professors menys" i encara que admet "que hi ha discrepància de xifres" sobre el tema, creu que hi ha al voltant de 18.000 professors menys en el sistema. 

"En aquesta situació no es tracta de demanar impossibles sinó d'optimitzar els recursos que hi ha", ha dit el ministre, que creu que la solució està a "fer el millor ús possible de les tecnologies informació i alliberar de tasques alguns professors perquè puguin dedicar més temps a aquests reforços".

Va disfrutar de beca

Tercer d'una família de vuit fills, el ministre ha reconegut que va disfrutar d'una beca mentre estudiava per ser família nombrosa. Ha assenyalat, a més, que un dels aspectes positius de la seva gestió és que augmenta el pressupost per a beques, malgrat que s'han reduït les ajudes als llibres de text. Al seu entendre, en el nou sistema de beques hi ha un import variable vinculat a les rendes, així que les llars amb menys recursos "tindran una ajuda que els permetrà comprar llibres".

Indústria del cine

També ha valorat la situació de la indústria del cine. En aquest camp creu que l'objectiu és "aconseguir mecanismes que combinant ajudes directes amb incentius permetin que es desenvolupi indústria potent i sòlida". Ha opinat que "el cine ha demostrat, amb la iniciativa admirable dels exhibidors, de ressuscitar el dimecres, que es poden fer coses per animar la gent a acudir a les sales i abaixar el preu n'és una", encara que el ministre no ha volgut respondre sobre si el Govern planeja una rebaixa de l'IVA, que ara se situa en el 21%.

La llei de l'avortament

Notícies relacionades

El titular d'Educació ha abordat altres aspectes a 'El Objectivo', com la polèmica llei de l'avortament presentada pel Govern. Considera que la norma encara es troba en "un primer pas d'un trajecte legislatiu" i ha deixat entreveure que podria modificar-se en alguns punts, com el que no permet avortar en cas de malformacions del fetus.

"Estic segur que la llei que s'aprovarà és una llei que jo no tindria problema a votar", ha dit Wert. "El que es va parlar en el comitè executiu del partit és que aquesta llei ha començat un trajecte. El text de la Lomce que s'ha publicat és diferent de l'original", ha afegit el ministre, per qui l'avortament "és un tema d'una enorme sensibilitat, per a la societat i per a les dones". "Crec que tots els esforços que es facin per a consens social seran benvinguts", ha afegit.