DADES DE L'OMS DEL 2012

Set milions de persones moren a l'any per la contaminació ambiental

Les regions del Pacífic Occidental i del Sud-est Asiàtic són les que registren més casos

Un núvol de contaminació cobreix l’’skyline’ de Kuala Lumpur (Malàisia), el 4 de març.

Un núvol de contaminació cobreix l’’skyline’ de Kuala Lumpur (Malàisia), el 4 de març. / EFE / AHMAD YUSNI

3
Es llegeix en minuts

Més de 7 milions de persones moren anualment al món a causa de la contaminació ambiental ja sigui fora o dins de casa, cosa que converteix la pol·lució en el principal risc mediambiental per a la salut. Així ho ha denunciat aquest dimarts l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que ha presentat les últimes estadístiques sobre contaminació, que demostren que una de cada vuit morts al món estan relacionades amb l'exposició a ambients contaminats.

"Les xifres són sorprenents, són dramàtiques. I és un problema que afecta tothom, tant països en desenvolupament com desenvolupats. Però tenir-les ja és un primer pas positiu, perquè ens dóna el coneixement per poder actuar i resoldre el problema", ha subratllat en una roda de premsa María Neira, directora del departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS.

Els xifres actuals sorgeixen de les estadístiques de mortalitat mundial el 2012, i abans d'aquestes, les últimes dades amb què comptava l'agència sanitària de les Nacions Unides, que dataven del 2008, indicaven una xifra de morts relacionades amb la contaminació ambiental de 3,5 milions, exactament la meitat dels revelats ara.

Radiografia més precisa

Neira ha assenyalat, no obstant, que no s'ha d'entendre que en sis anys els casos s'han duplicat, sinó que nova metodologia i nova tecnologia han permès fer una radiografia més precisa de la situació. Dels 7 milions de morts, 3,7 tenen per causa la contaminació ambiental externa, i 4,3 es deuen a la pol·lució interna de les llars, causada majoritàriament per la combustió per cuinar amb fusta, carbó o biomassa.

Com que moltes persones estan exposades tant a la pol·lució interior com exterior, les estimacions de morts no es poden sumar, i el total estimat de morts per contaminació s'arrodoneix a 7 milions.

Aturades cardíaques i atacs cerebrals

Els estudis han revelat que el 80% de les malalties causades per la contaminació ambiental exterior són malalties cardiovasculars: un 40% són atacs de cor i un altre 40% són atacs cerebrals. El restant 20% de les malalties causades per la contaminació externa el formen les afeccions pulmonars cròniques (11%); el càncer de pulmó (6%); i les infeccions respiratòries agudes en nens (3%).

Pel que fa a la pol·lució a les cases, les principals malalties que causa són els atacs cerebrals (34%); els atacs de cor (26%); afeccions pulmonars cròniques (22%); infeccions respiratòries agudes en nens (12%); i el càncer de pulmó (6%).

Polítiques públiques "insostenibles"

"La pol·lució excessiva sovint és causa de polítiques públiques insostenibles en sectors del transport, l'energia, la indústria i la gestió de residus. En molts casos, estratègies més sanes també seran més econòmiques a llarg termini gràcies a l'estalvi en despeses de salut i en la millora del medi ambient", ha subratllat Carlos Dora, coordinador de Salut Pública de l'OMS.

Notícies relacionades

Dels 3,7 milions de morts causades per la contaminació ambiental externa, el 88% tenen lloc en països d'ingressos mitjans o baixos, que representen el 82% de la població mundial. Les regions del Pacífic Occidental i del Sud-est Asiàtic són les que més casos pateixen, amb 1,67 milions de morts i 936.000 morts respectivament. Després d'aquestes zones se situen el Mediterrani Oriental (amb 236.000 morts), Europa (200.000), Àfrica (176.000) i Amèrica (58.000). Pel que fa als països rics; 280.000 morts van ser a Europa; 94.000 a Amèrica; 67.000 al Pacífic Occidental i 14.000 al Mediterrani Oriental.

Pel que fa a la pol·lució interna de les cases, la gairebé totalitat de les morts van tenir lloc en països d'ingressos baixos i mitjans, i només 20.000 en nacions riques. Les regions del Sud-est Asiàtic i del Pacífic Occidental van ser de nou les que més morts van comptabilitzar, 1,69 i 1,62 milions respectivament. 600.000 decessos més van tenir lloc a l'Àfrica; 200.000 al Mediterrani Oriental; 99.000 a Europa; i 81.000 a les Amèriques.