Els efectes d¿una mesura polèmica
Les pimes volen el final del «peatge» per accedir als tribunals
Les taxes coincideixen amb una pujada de la litigiositat al sector empresarial
Tot i que al final guanyi un procés, una firma pot arribar a pagar fins a 10.000 euros
Protesta de funcionaris de l’Administració de justícia a Madrid. /
Una de les peticions que va aconseguir més suport per part del miler de petits i mitjans empresaris que van participar en l'acte reivindicatiu de la patronal Pimec a Barcelona per aconseguir un millor tracte a aquest sector econòmic, va ser la proposta de millorar la fiscalitat d'aquestes companyies i obtenir un accés ràpid, barat i àgil a la justícia per superar la creixent litigiositat que els afecta. I un dels punts destacats en aquest sentit és acabar amb les noves taxes judicials, qualificades pels dirigents de Pimec com uns autèntics «peatges» per accedir a la justícia.
Joan Maria Gimeno, president de la comissió economicofiscal de Pimec i soci de la consultoria Laudis Consultor, afirma que les taxes judicials implantades pel ministre Alberto Ruiz-Gallardón els han complicat molt la vida, sobretot perquè ha coincidit a més amb un moment de moltes reformes jurídiques i tributàries que han provocat un augment de les causes entre empreses o entre aquestes i l'Administració que haurien de dirimir-se als tribunals. La casuística inclou des dels processos ràpids per recuperar un deute entre dues companyies particulars fins a conflictes amb el fisc.
Una pime que entra en un procés judicial ha de tenir en compte que, d'entrada, haurà de fer front a unes taxes judicials que, en la seva part fixa, oscil·len entre els 150 i els 1.200 euros, encara que la mitjana que paguen aquestes empreses se situa entre el mínim dels citats 150 euros i uns 400. Si passa a una segona fase d'apel·lació, aquesta part fixa ja puja fins a 800 euros. A aquestes quantitats s'hi afegeix la part variable, amb un percentatge de sortida del 0,5% de l'import sobre el qual es recorre, i es va incrementant fins a un import màxim de 10.000 euros. Una altra vegada, aquestes xifres són una mica més reduïdes per a la mitjana de les pimes, i oscil·len, segons Gimeno, entre els 2.000 i els 2.500 euros. Si la quantitat a reclamar a un client o a l'Administració no és relativament gran, o no és clar que es pugui guanyar el cas, moltes empreses opten per no buscar l'empara de la justícia, explica l'assessor fiscal.
Notícies relacionadesNo es disposa de xifres concretes de quantes pimes han optat per no utilitzar la via judicial per l'efecte de les taxes, però l'experiència acumulada al despatx de Gimeno és una constatació que aquest fenomen s'està produint. «Des de Pimec reclamem que es retirin aquestes taxes. Afecten directament el dret de defensa, el limiten i el posen més difícil per als que tenen menys recursos», afirma el dirigent empresarial.
DINERS PERDUTS / I afegeix que la part més dura d'aquest nou gravamen és que s'ha convertit en un autèntic «peatge» que no es recupera mai, ni tan sols si l'empresa al final guanya el procés. «Si una pime recorre una decisió judicial perquè té molt clar que el jutge ha comès un error, haurà de pagar una altra vegada les taxes que toquin per recórrer i encara que al final una instància superior li donés la raó no recuperaria ni un euro de les taxes que ha pagat perquè no són reemborsables».
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament