Després de mesos de controvèrsia
La prohibició de les pilotes de goma entra en vigor aquest dimecres
El seu ús per part dels Mossos ha deixat en els últims anys una desena de ferits d'importància
Manifestació a Barcelona contra l’ús de pilotes de goma, amb una pancarta amb la foto d’Ester Quintana, el 23 de febrer passat. /
Les pilotes de goma quedaran prohibides a partir d'aquest dimecres a Catalunya, després de provocar en els últims anys una desena de lesions greus, especialment mutilacions oculars, en casos que han comportat la imputació de més de 30 agents dels Mossos d'Esquadra.
Després de mesos de controvèrsia, especialment arran del cas d'Ester Quintana (la dona que va perdre un ull en la vaga general del 14-N del 2012), el ple del Parlament va acordar el desembre passat prohibir l'ús de les pilotes de goma a Catalunya a partir de demà, 30 d'abril, gràcies a un acord aconseguit entre CiU i ERC, al qual es va sumar C's.
Els grups de PSC, ICV-EUiA i la CUP no van recolzar la proposta perquè demanaven que la prohibició fos immediata, mentre que el PP hi va votar en contra perquè s'oposa a la retirada d'aquesta eina de l'arsenal de la brigada antiavalots.
La prohibició de les pilotes de goma ha comportat que Interior hagi incorporat com a alternatives altres eines robustes, entre elles, els projectils de precisió --s'adquiriran 110 noves unitats--, els tancs d'aigua --n'hi ha un que encara no s'ha utilitzat-- i els altaveus de so, que ja s'han provat, a més de potenciar la mediació.
L'ús de les pilotes de goma per part dels Mossos, una eina per a la dispersió en cas de tumults, ha deixat a Catalunya en els últims anys --almenys des del 2008-- una desena de ferits d'importància, la majoria per mutilacions oculars però també per lesions a la melsa, segons el recompte de les plataformes socials que des de fa anys reclamen la seva eradicació, com Stop Bales de Goma o Ojo con tu ojo.
El debat polític i social sobre aquest tipus d'instruments es va aguditzar arran de la polèmica per les lesions que va patir Ester Quintana, quan el conseller d'Interior era Felip Puig.
El 'cas Quintana' és especialment significatiu perquè el departament d'Interior ha negat sempre que aquell dia autoritzés l'ús de pilotes de goma --és preceptiva l'ordre del director dels Mossos--, si bé un jutge manté imputats un subinspector i un escopeter dels antiavalots, a l'apreciar que les lesions són compatibles amb l'impacte d'una pilota.
De fet, un informe dels Mossos d'Esquadra admet que els trets de les pilotes de goma són de vegades "totalment imprevisibles", ja que els projectils descriuen trajectòries "aleatòries" després de rebotar a terra.
Els Mossos van elaborar aquest informe a instàncies del jutge de Barcelona que manté imputats 11 antiavalots --inicialment en va imputar 22-- per les lesions que va patir un jove que va perdre la melsa durant la vaga general del 29-M del 2012 al rebre, segons la seva versió, l'impacte d'una pilota de goma.
Notícies relacionadesUn altre jutge de Barcelona també ha imputat 14 antiavalots per les lesions d'un jove que va perdre un ull suposadament per un impacte de pilota a la manifestació de la mateixa vaga general.
No obstant, diversos dels casos investigats acaben sent arxivats, especialment al no poder concretar l'autor del tret o fins i tot al no poder-se determinar que les lesions sofertes hagin estat provocades per una pilota de goma.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia