Sentència a favor d¿un col·lectiu

El discapacitat Víctor Díaz recupera el dret de vot

Subratlla que l'exercici del sufragi és «beneficiós» com a «mesura terapèutica»

L'Audiència de València anteposa una convenció de l'ONU a la llei electoral

3
Es llegeix en minuts
ELENA PARREÑO
BARCELONA

Víctor Díaz ja pot tornar a votar, cosa que havia fet fins als 22 anys, quan va perdre el seu dret a votar al ser incapacitat judicialment. Ara en té 25 i, des d'aleshores, la seva família ha lluitat per recuperar-lo. Després que el Jutjat de Primera Instància de Gandia l'hi denegués l'any passat, la família va apel·lar a l'Audiència Provincial de València, que sí que ha tornat al noi el dret al sufragi. La sentència s'ha basat en la Convenció de les Nacions Unides de les Persones amb Discapacitat, aprovada el 2006 i ratificada pel Govern espanyol el 2008. Actualment, a Espanya més de 80.000 persones estan privades del seu dret a votar.

A Espanya, la pèrdua del dret al sufragi va lligada a la incapacitació judicial de l'afectat perquè la llei electoral així ho estipula. No obstant, la convenció de l'ONU, que reconeix el dret a sufragi al col·lectiu, té rang constitucional i, en general, no s'està aplicant. Per això la sentència del cas de Víctor Díaz marca un abans i un després. Segons el seu advocat, José de la Oliva, «estableix un precedent i constitueix una ­re­ferència que serà tinguda en compte».

El dictamen també esmenta algunes sentències del Tribunal Suprem que han tornat el dret al sufragi a persones incapacitades, en especial una de juny del 2013 segons la qual «és possible la incapacitació i la reserva a l'incapaç d'aquest dret, perquè una cosa és que una persona no pugui regir-se per si mateixa ni administrar el seu patrimoni i una altra de diferent que estigui impedida per exercitar-lo correctament».

MOLT POCS CASOS / Amb el del Víctor, poden comptar-se amb els dits d'una mà els casos de persones que han recuperat el sufragi després de recórrer. La majoria d'afectats i les seves famílies no recorren la incapacitació total, sobretot perquè desconeixen que la llei està al seu costat. No l'espanyola, que no s'ha adaptat a la convenció de l'ONU, sinó la internacional.

La FEAPS, plataforma que defensa els drets dels discapacitats, celebra la sentència de l'audiència ­provincial i la considera «una victòria». Segons Inés de Araoz, assessora jurídica de la FEAPS, el dictamen demostra que els jutges ja comencen a aplicar la convenció, i això en si mateix és una victòria, encara que el text internacional estigui ratificat des del 2008.

No obstant, De Araoz sosté que «segueix havent-hi jutges que, malgrat que se'ls invoca la convenció, estan fent exàmens desproporcionats de les capacitats de les persones». Són proves en què se'ls pregunten qüestions que habitualment el ciutadà mitjà no coneix, com el nom del president d'una comissió del Congrés o el del president del Senat. «Ningú té per què conèixer tots els personatges polítics d'aquest país per poder votar», explica De ­Araoz.

EVITAR EL REBUIG / En aquest sentit, la sentència que ha tornat el sufragi a Víctor disposa que, «deixant enrere vells models mèdics», de la regulació vigent -la convenció de l'ONU- sembla desprendre's «l'assumpció del model social de la discapacitat», concepte que estipula que el que discapacita és l'entorn. La sentència entén que és «convenient i beneficiós» que el Víctor voti de forma lliure «com a mesura terapèutica per al tractament de la seva situació, que pot veure's afectada pel rebuig que deriva del seu estat».

La lluita està sent llarga i dura, però cada vegada més persones amb discapacitat s'animen a informar-se. «Comença a haver-hi més consciència i cada vegada ens truquen més persones discapacitades per consultar-nos. Truquen ells mateixos, no les seves famílies», recalca De Araoz. A la FEAPS coneixen de prop l'important que és el sufragi per al col·lectiu. «És un dret de ciutadania que, a l'exercir-lo, els reconeix la seva capacitat de decisió. És un tema que els preocupa i, quan n'estan privats, els dol molt», afegeix.

Notícies relacionades

Actualment, la FEAPS porta a terme la campanya El meu vot compta i acompanya persones amb discapacitat intel·lectual a visitar polítics per reclamar el seu dret a votar.

No és clar que el Víctor pugui votar a les europees del 25 de maig. La sentència no serà ferma fins que passin els 20 dies previstos per presentar recursos. Encara que probablement ningú recorrerà la decisió del jutge, el procés administratiu podria apartar el Víctor de les urnes, però seria l'última vegada. La seva mare, Marisa, ja ha consultat el cens de Gandia i vol acompanyar el seu fill a les urnes.