Calatrava, imputat pel cas del Centre de Convencions de Castelló
El jutge considera que hi va haver irregularitats en el contracte i ha citat l'arquitecte per al 2 de setembre
L'arquitecte valencià Santiago Calatrava ha estat citat a declarar com a imputat per un jutjat de Castelló en la investigació que porta a terme sobre el Centre de Convencions d'aquesta ciutat, projecte que ell va dissenyar i que no va arribar a materialitzar-se. Així ho ha anunciat aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, segons el qual el Jutjat d'Instrucció número 5 de Castelló ha citat Calatrava el pròxim 2 de setembre.
A més, requereix a la mercantil Santiago Calatrava GMBH perquè aporti els programes de necessitats del Centre de Convencions en relació amb el programa inicial, el procedent de l'Ajuntament de Castelló i el remès per la Generalitat Valenciana de maig de 2008. També li demana que informi en quin d'ells es va basar per realitzar el seu pla director, avantprojecte i projecte bàsic i perquè indiqui la localització prevista del Centre de Convencions dins del Pla d'Actuació Integrada (PAI) Mestrets.
El jutge ha acordat requerir a la Societat de Projectes Temàtics -dependent de la Generalitat- perquè aporti els estatuts de la societat, l'acta de reunió per la qual el Consell d'Administració va autoritzar l'augment del pressupost inicial al finalment acceptat per al Centre de Convencions, i l'informe tècnic o motivació que acredita l'especificitat artística del projecte i que va motivar l'adopció de la manera de contractació sense publicitat.
A l'Ajuntament de Castelló, el jutge requereix informació sobre el PAI Mestrets, la data d'iniciació, motiu d'anul·lació i data de la mateixa; la localització que el Centre de Convencions havia d'ocupar així com el títol jurídic que l'habilitava per disposar d'aquesta superfície.
En la investigació sobre el Centre de Convencions ja va ser citat a declarar com a imputat l'exsecretari autonòmic d'Hisenda i Pressupostos de la Generalitat Eusebio Monzó per suposades irregularitats en contractes relacionats amb el projecte, encara que es va posposar al no haver rebut la notificació de la seva citació.
La imputació en aquest cas de Monzó, que va ser director general de Projectes Estratègics de la Generalitat, va portar el Govern valencià a destituir-lo del seu càrrec el 18 de juliol. Tampoc van poder realitzar-se al seu dia les declaracions de l'exresponsable de l'oficina de l'arquitecte Santiago Calatrava Fernando Benzo, actual subsecretari del Ministeri d'Educació, ni la de l'exdirector de la Sociedad Proyectos Temáticos Javier de Diego, perquè els domicilis als quals es van enviar les citacions no eren correctes.
El projecte del Centre de Convencions va ser encarregat per la Generalitat a Calatrava el 2008, al qual va pagar 2,7 milions d'euros per la redacció del pla director, l'avantprojecte i el projecte bàsic, encara que la seva execució va ser suspesa temporalment a finals de 2012 pel Consell a cusa de la conjuntura econòmica.
Notícies relacionadesFrancisco Camps, com a president de la Generalitat, i el llavors alcalde de Castelló i actualment cap del Consell, Alberto Fabra, van firmar el 14 de desembre de 2007 el conveni de col·laboració per a la construcció del Centre.
Amb una inversió prevista de 60 milions d'euros, anava a ocupar una superfície de 100.000 metres quadrats al costat de la Ciutat de la Justícia. En la presentació del projecte, Camps va dir de l'edifici que anava a ocupar "un lloc destacat en la història de l'arquitectura", mentre que Calatrava va representar l'immoble amb l'esbós d'una dona despullada asseguda als peus d'un arbre.
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City