PROTECCIÓ DE MENORS

L'Índia prohibeix que els nens participin en castells

L'ordre també limita l'altura màxima d'aquestes torres humanes a 6 metres

Un tribunal ha pres la decisió després de la mort d'un nen de 14 anys

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
NOVA DELHI

ABombai, a l'oest de l'Índia, s'ha prohibit la participació de nens en les torres humanes de la festivitat del Dahi Handi, en què s'aixequen construccions molt semblants als castells catalans. La decisió l'ha pres un tribunal d'aquella ciutat després que un adolescent de 14 anys va perdre la vida al caure d'una de les torres, segons van informar ahir mitjans locals.

L'accident va tenir lloc la setmana passada mentre el jove s'entrenava en aquesta disciplina per participar al festival Krishna Janmashtmi. El certamen, que tindrà lloc el 18 d'agost, desperta una gran expectació a l'Índia i molts espectadors aposten grans sumes per encertar quina serà la torre més alta.

L'ordre, publicada pel tribunal, també estableix que les torres humanes ja no puguin superar els sis metres d'altura, ja que algunes fins i tot sobrepassaven el doble d'aquesta mesura.

UN ESPORT / L'oficina de la Comissió Estatal per a la Protecció dels Drets del Nen de Bombai va denunciar que alguns menors que participen en aquesta classe d'activitat tenen només 3 anys. A l'Índia, aquestes torres es coneixen amb el nom de govinda i es consideren un esport. La tradició consisteix a aconseguir que la construcció sigui prou alta perquè pugui arribar a un recipient ple de llet, mantega, mató, fruites i aigua, que penja d'una corda i que s'ha de trencar.

A Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres (CCCC) va obligar que els quatre nens que conformen el pom de dalt dels castells (els dosos, l'aixecador i l'enxaneta) portessin casc després que una nena de 12 anys dels Capgrossos de Mataró va morir al caure d'una torre el 2006. Aquell accident, i un altre que va tenir lloc el 2011 en el qual va morir un home de 74 anys, són les dues úniques morts que hi ha hagut a Catalunya en el transcurs dels últims deu anys.

Notícies relacionades

Segons l'informe El risc dels castells,

publicat a principis del 2011 per la CCCC, la pinya esmorteeix més d'un 60% l'energia de l'impacte dels castellers al caure i això fa que el risc de patir lesions disminueixi.