El Suprem qüestiona davant la UE el cànon de la llei de propietat intel·lectual de Wert
L'alt tribunal objecta davant Luxemburg que es carregui la compensació per danys amb diners dels pressupostos
José Ignacio Wert, dilluns passat, en la presentació del nou curs escolar. /
El Suprem ha presentat davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea dues qüestions prejudicials que posen de manifest els seus dubtes sobre la legalitat d'una de les mesures incloses en la llei de propietat intel·lectual promoguda pel ministre de Cultura, José Ignacio Wert.
Aquesta norma encara no està en vigor, ja que es tramita actualment al Senat, però una de les mesures que inclou, el pagament amb diner públic d'una compensació per danys a la propietat intel·lectual, està prevista en un decret ja aprovat, recorregut davant el Suprem i qüestionat per l'alt tribunal davant Luxemburg.
La llei de propietat intel·lectual inclou entre les seves previsions un sistema substitutiu de l'anomenat cànon digital (que afegia un plus al preu de determinats suports digitals com a compensació per la possible còpia privada de continguts). Aquest nou sistema carrega una compensació econòmica per als autors als Pressupostos Generals de l'Estat.
A aquest aspecte de la norma es refereixen les dues qüestions prejudicials que la sala contenciosa administrativa del Suprem ha presentat davant el Tribunal de Luxemburg.
Al presentar una qüestió prejudicial un tribunal que té dubtes sobre la legalitat d'una norma en relació amb una llei superior, en aquest cas la legislació europea, li pregunta al tribunal competent si la llei de menys rang concorda amb la de més importància.
D'aquesta manera Luxemburg dictarà si la proposta de la llei de Wert és o no legal d'acord amb la normativa europea.
Els dubtes del Suprem són, per un costat, si és legal que aquest sistema no asseguri que el cost de la compensació sigui suportat pels usuaris de còpies privades.
I, per un altre, si és legal que la quantitat total destinada als Pressupostos Generals de l'Estat a la compensació equitativa per còpia privada, fins i tot sent calculada amb base al perjudici causat, s'hagi de fixar dins dels límits establerts per a cada exercici.
Dues entitats de gestió de drets d'autor van presentar recursos contra el reial decret que posava en marxa la citada mesura i preveia que fos desenvolupada per la llei de propietat intel·lectual, aprovada pel Congrés el mes de juliol passat i que actualment està en tramitació al Senat.
Notícies relacionadesEl Suprem, que havia de decidir si admetia a tràmit els recursos o no, ha presentat les dues qüestions prejudicials. El resultat podria condicionar el curs la redacció definitiva de la llei de propietat intel·lectual.
Serà la primera ocasió que Luxemburg es pronunciarà sobre la possibilitat que es pagui amb càrrec als pressupostos la compensació per afectació a la propietat intel·lectual. De moment, la decisió del Suprem suspèn únicament el decret recorregut davant ell.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"