AVANÇOS EN LA LLUITA CONTRA EL CÀNCER
Un grup d'investigadors descobreixen que les cèl·lules mare tumorals són brillants
La troballa dels experts del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques permetrà provar teràpies personalitzades i més eficaces
Investigadors del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) han descobert que les cèl·lules mare dels tumors poden ser brillants, una troballa que permetrà trobar-les més fàcilment, aïllar-les i provar teràpies personalitzades i més eficaces.
Els resultats de la investigació, liderada pels científics Irene Miranda, Bruno Sainz i Christopher Heeschen, es publiquen aquest diumenge a la revista 'Nature Methods'.
Els tumors són grups de cèl·lules molt diferents morfològicament i molecularment. Es calcula que un 1-2% de la massa tumoral està composta per les cèl·lules mare tumorals, les que originen el càncer i resisteixen a les quimioteràpies convencionals, però es tracta d'un percentatge tan petit que és molt difícil aïllar-les per treballar-hi i estudiar-ne la resistència als fàrmacs.
No obstant, científics del CNIO han descobert que les cèl·lules mare contenen riboflavina o vitamina B2, un pigment que emet fluorescència verda com a resultat de la seva acumulació en vesícules intracel·lulars.
"Aquesta propietat lluminosa permet identificar les cèl·lules mare cancerígenes sense utilitzar cap tipus d'anticòs o altres tècniques més complexes i de més cost econòmic", explica Irene Miranda, primera firmant de l'article. "Durant la investigació, en vam injectar en ratolins i vam veure que eren capaces de formar tumors des de només una cèl·lula", és a dir, que són les que originen el càncer, "com l'abella reina d'una bresca", puntualitza.
La troballa d'aquest nou marcador és "un gran avanç" perquè permet "identificar les cèl·lules mare tumorals, les més invasives i quimioresistents", subratlla la investigadora. "En molts pacients, quan se'ls dóna la quimioteràpia sembla que el tumor desapareix però quan es para el tractament, el tumor torna a créixer; això podria ser degut, entre altres raons, al fet que aquestes cèl·lules brillants no moren al rebre quimioterapèutics i tornen a generar el càncer". "Normalment només veiem les fulles de l'arbre que representen els tumors i no en podem divisar les arrels, que són les autèntiques responsables de la seva progressió i creixement", explica Miranda.
Incògnites
La investigació, que s'ha comprovat en diversos tipus de tumors, incloses mostres de pacients de càncer de pàncrees, fetge, còlon i pulmó, planteja una pregunta: ¿per què les cèl·lules mare tumorals acumulen vitamina B2?
Els investigadors demostren a l'article que és degut a un augment de la proteïna ABCG2, responsable del transport de la vitamina cap a l'interior de les vesícules intracel·lulars que confereixen lluminositat a les cèl·lules. No obstant, el perquè d'aquest fenomen encara s'ha de determinar.
Més eficàcia
Notícies relacionadesA pesar de les incògnites sobre la seva naturalesa, l'autofluorescència podria impulsar la medicina personalitzada del futur i el desenvolupament de tractaments oncològics més eficaços. "A partir d'ara podrem aïllar les cèl·lules autofluorescents procedents d'una biòpsia i testar-ne la sensibilitat en un panel de medicaments experimentals o en uns que ja estan comercialitzats", afirmen Sainz i Heeschen.
L'estudi ha estat finançat per la Unió Europea, l'Institut de Salut Carlos III, el Ministeri d'Economia i Competitivitat i la Fundació 'La Caixa'.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació