Anàlisi
Una vacuna contra la LGTfòbia
Ahir, en aquest trosset del món anomenat Catalunya, vam fer història. El Parlament de Catalunya va aprovar per immensa majoria la llei de drets de les persones LGTB i per l'eradicació de l'homofòbia i la transfòbia. Mentre 77 estats del món persegueixen, condemnen i fins i tot castiguen amb la pena de mort les persones homosexuals, Catalunya regularà mitjançant aquesta llei pionera les accions i les conductes homòfobes. No ha estat un camí fàcil, ja el 1988 el FAGC demanava per primera vegada una llei contra la LGTBfòbia. El 2008, amb la creació del Consell LGTB de Catalunya, les entitats en defensa dels drets i llibertats del col·lectiu LGTB redactàvem les bases del que avui és la llei contra la LGTBfòbia.
La llei inclou tots els àmbits i moments de les persones homosexuals i transsexuals, des del moment del seu naixement fins a la mort. Contempla l'educació, la sanitat i l'àmbit laboral, així com la privació de llibertat. Però sobretot canvia el paradigma pel qual ja no es podrà frivolitzar l'homosexualitat. Declaracions com les del líder d'UDC Duran Lleida qualificant-nos de «xiringuito» no només no tindran cabuda, sinó que seran sancionables.
El nen que a la seva escola rep insults de «maricon de merda» podrà dir a partir d'avui que ell és el bo i l'agressor el dolent. La llei incorpora una potentíssima eina, la inversió de la càrrega de la prova, és a dir, haurà de ser l'agressor qui demostri que no ha comès una acció homòfoba, com passa en la legislatura laboral. D'aquesta manera, la víctima no haurà de tornar a patir la indignitat d'haver de demostrar l'odi i/o la discriminació patida.
La pitjor epidèmia
L'homofòbia és sense cap mena de dubte la pitjor epidèmia del segle XXI i la llei es converteix en la vacuna per fer efectiu el final de tanta impunitat, de tant dolor que mai podrem reparar. El 2 d'octubre del 2014 passarà a la història del moviment LGTB juntament amb altres dates que aquests dies també recordarem, com l'assassinat de la transsexual Sònia el 6 d'octubre del 1991, a la glorieta del parc de la Ciutadella que porta el seu nom i on hem celebrat l'aprovació de la llei. També el 5 d'octubre sortirem al carrer per recordar el company Juan Andrés Benítez, que va morir després d'una intervenció dels Mossos.
Ara, una vegada aprovada la llei, hem d'exigir la seva immediata implementació: el Govern l'ha de donar a conèixer. Són necessàries campanyes de divulgació que indiquin clarament com fer una denúncia davant una agressió de caràcter trànsfob o homòfob. Les 385 denúncies que va rebre el 2013 l'Observatori contra l'Homofòbia han de tenir una contundent resposta, fruit de l'aplicació de la llei.
Ara hem fet un gran avanç en la lluita pels drets i les llibertats LGBT i per un món més just on no es vulnerin els drets fonamentals de les persones i on puguem estimar en plena i absoluta llibertat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia