INFORME INTERNACIONAL

L'OMS alerta sobre els riscos de les begudes energètiques

La cafeïna i la seva barreja amb alcohol són els principals factors negatius

El sector va facturar 9.500 milions d'euros el 2012, un 60% més que el 2008

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Les begudes energètiques s'han popularitzat en gran manera els últims temps, i comencen a sorgir dubtes sobre els seus efectes sobre la salut. Un grup d'investigadors lligats a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha analitzat els treballs existents i ha arribat a certes conclusions, que recopila en un article a la publicació mèdica Frontiers in public health.

Segons els investigadors, a priori els riscos més destacats estan relacionats amb el consum de cafeïna, base d'aquestes begudes, i amb el seu ús combinat amb l'alcohol, una cosa freqüent en els hàbits d'oci nocturn de molts joves. Els joves constitueixen, precisament, el segment poblacional que més inquieta els experts de l'OMS, que auguren l'adveniment de problemes de salut pública pel consum prolongat de les begudes energètiques.

De l'auge que viu aquest producte en dóna idea que el 2006 es van crear 500 noves marques de begudes energètiques. L'augment ha estat vertiginós. El sector va facturar 9.500 milions d'euros el 2012, un 60% més que el 2008. Va trigar a imposar-se en el mercat, ja que després de la seva creació al Japó, el 1960, va arribar a Europa el 1987 i als Estats Units el 1997. Entre els components de les begudes energètiques, a més a més de cafeïna, hi ha la taurina i vitamines. Els investigadors precisen que seran necessaris encara uns anys per comprovar si les begudes causen problemes, en un moment en què el nombre de consumidors no para de créixer.

BEGUDA DE DISCOTECA / Les begudes energètiques s'han convertit en un element lligat a l'oci nocturn. I encara que no tenen alcohol, és habitual que en aquest entorn es combinin amb begudes alcohòliques. Fa tres anys, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària va realitzar un estudi sobre la implantació d'aquest producte a 16 països europeus. Segons aquestes dades, un 68% de menors d'edat -de 10 a 18 anys-, un 30% dels adults i un 18% dels menors de 10 anys en consumeixen.

Els investigadors adverteixen que la cafeïna, en cas de sobredosi, pot provocar palpitacions, hipertensió, nàusees, vòmits i convulsions, entre altres conseqüències que, en casos molt aïllats, podrien arribar a produir la mort.

El risc d'hipertensió és més gran en adults i augmenta el risc d'avortament per part de consumidores embarassades. Entre els joves, el consum de begudes energètiques és associat a un augment del desig d'altres consums negatius: tabac, alcohol, així com la «recerca de sensacions», i a un risc més gran de depressió, al marge de canvis en la conducta.

Notícies relacionades

BARREJA INQUIETANT / En relació amb l'alcohol, les begudes energètiques són assenyalades, indiquen els experts de l'Organització Mundial de la Salut, com un potenciador de l'addicció, però la barreja entre els dos líquids és vista amb preocupació. Es tracta d'una pràctica majoritària entre els consumidors en el grup d'edat que va de 18 a 29 anys: el 71% d'aquest col·lectiu consumeix la barreja. Consumir els dos productes fa que la cafeïna de la beguda energètica limiti la somnolència que provoca l'alcohol, i això permet seguir bevent sense notar-ne els efectes, encara que el perjudici que causen sí que es produeix.

En termes de pes, els sucres que contenen contribueixen a un augment de l'obesitat i provoquen càries i malalties dentals, com la hipersensibilitat dentinària.