expansió d'una nova espècie invasora
La vespa asiàtica arriba al Vallès als dos anys de creuar la frontera
Destruït un niu a Caldes de Montbui i localitzada una colònia a Vacarisses
Els apicultors creuen que l'assassina d'abelles colonitzarà tot Catalunya el 2016
La vespa asiàtica, el temut insecte devorador d'abelles, ha arribat a les portes de Barcelona tan sols dos anys després d'haver travessat la frontera francesa. La Conselleria d'Agricultura ha informat de la localització d'uns 60 exemplars a Vacarisses (Vallès Occidental) i de la destrucció d'un niu a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) a finals del mes passat. Aquestes dades confirmen els pitjors temors dels apicultors que, coneixedors de l'experiència dels seus col·legues francesos i bascos, calculen que d'aquí dos anys aquesta espècie s'haurà estès per tot Catalunya.
«L'expansió està dins del previst i l'únic que ens ha estranyat són els salts que ha fet l'insecte en la seva progressió pel territori, ja que des del nord de l'Alt Empordà es va desplaçar directament a la Garrotxa i al Ripollès, i des del Pla de l'Estany i el Gironès ha viatjat al Vallès, sense que hàgim detectat una línia de continuïtat», va explicar ahir Lluís Palomera, veterinari de les associacions d'apicultors de Catalunya. L'especialista considera que la Vespa velutina pot haver rebut «ajuda externa» en el seu camí i haver estat transportada involuntàriament en un vehicle o en alguna mercaderia.
La vespa asiàtica, que ha estat batejada a França amb el terrorífic nom de vespa assassina per la seva voracitat, és una mica més gran que la vespa comuna i es diferencia d'aquesta pel fet que el seu abdomen és de color marró fosc amb unes franges ataronjades. Usualment s'alimenta de líquids dolços i de fruita madura, però les seves larves mengen insectes, especialment abelles. Per això, en l'època de cria, entre els mesos de juliol i setembre, les obreres assetgen els ruscos.
«A més del gran nombre d'abelles que poden arribar a menjar, també causen molt de mal a l'apicultura perquè la seva sola presència davant els ruscos paralitza la mobilitat dels eixams, ja que les abelles, terroritzades, no volen sortir a l'exterior. Això provoca un descens de la producció de mel i repercuteix en la pol·linització que porten a terme aquests insectes», explica Àngel Noguer, president de l'associació d'apicultors de Girona.
De moment, els apicultors catalans no han registrat un descens sensible de producció, però temen l'afectació de la nova plaga quan la vespa estigui consolidada al territori. «D'aquí dos anys estarà present a gairebé tot Espanya i, evidentment, s'haurà estès per Catalunya. Serà llavors quan en patirem les conseqüències, sobretot els petits productors, perquè és a les explotacions de pocs ruscos on fan més mal», assenyala Noguer.
Notícies relacionadesEls apicultors de Girona van trobar-ne ahir un altre niu, segons sembla de grans dimensions, en una zona pròxima a Banyoles (Pla de l'Estany). El fet que estiguin situats a les copes dels arbres, a bastanta altura, dificulta que puguin ser detectats. «Hi ha un ensinistrador de gossos a Olot que està entrenant un animal per detectar les restes que les vespes deixen caure a terra quan construeixen els seus nius», va explicar el president dels apicultors de Girona.
A part de la destrucció dels seus caus, que s'ha de fer abans de l'hivern perquè és quan estan plens, la lluita contra la vespa asiàtica se centra en la col·locació de trampes amb feromones atraients. Sobretot durant la tardor i a l'inici de la primavera, amb l'objectiu d'atrapar les reines, que són les que fundaran noves colònies. Tot i així, els experts adverteixen que si la vespa asiàtica ha arribat a Catalunya «és per quedar-s'hi», perquè els mecanismes de lluita contra l'insecte són limitats i de poca eficàcia.