Gent corrent

Gabriel Garroum: «El perill a Raqqa és la socialització»

En un treball per a la Universitat de Londres, aborda l'Estat Islàmic a Raqqa. Anotin el seu nom.

«El perill a Raqqa és la socialització»_MEDIA_1

«El perill a Raqqa és la socialització»_MEDIA_1 / CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
Catalina Gayà
Catalina Gayà

Periodista

ver +

-En la seva tesi aborda que, al mateix temps que s'exerceix una violència sense límits, a Raqqa s'obre una oficina al consumidor.

-Al principi, l'Estat Islàmic desenvolupa una onada de violència molt forta i radical per mobilitzar el malestar de la gent. Després vénen una segona i una tercera estratègia: primer, la legitimació del seu projecte polític i religiós, i després, la creació d'institucions polítiques i socials de legislació i control moral. El que argumento és que la violència en si és una estratègia de governança a curt termini.

- Esperi, s'obren escoles...

-Pensi que hi ha fins i tot llibres de text amb currículums educatius, copiats en part dels de l'Aràbia Saudita. És a dir, proveeixen de serveis públics la població, ja sigui la reparació de carreteres o la provisió d'electricitat, i, com diu, fins i tot creen la figura del defensor del consumidor…

-En només vuit mesos i en una guerra. ¿Com ho explica?

-Per la no intervenció, a Raqqa s'havia creat una bombolla. Ara la situació ha canviat. Des que els Estats Units han intentat atacar determinades posicions de l'Estat Islàmic, molts dels oficials i de les tropes s'estan retraient del territori.

-¿Com es documenta?

-Amb les dades que van publicant alguns usuaris que tuitegen des de Raqqa, i que jo considerava creïbles, i a través dels comptes oficials a Twitter de l'Estat Islàmic a Raqqa.

-¿Què busca en aquests comptes?

-Les estratègies de governança. Vaig anar del primer tuit a l'últim, quan tanquen els comptes al juliol. A través d'aquests comptes fan promoció interna i captació de gent de fora.

-És a dir, tenen una estratègia de comunicació desenvolupada.

-Per a ells és imprescindible. Escriuen en àrab, francès, alemany i un anglès brillant, i les seves revistes tenen una gran qualitat d'edició. En el primer número de Dabiq, una revista orientada a la població de fora, promocionen el que estan fent, dient que poden i saben gestionar i mantenir la pau… Repeteixo, és propaganda, i en aquesta propaganda ho visualitzen tot: fan gràfics d'on són, presenten estadístiques de combatents, de llocs que controlen. Ja han tret quatre números.

-Segueixi, per favor.

-En el seu discurs legitimen la seva visió política, la seva pràctica i el seu reclutament. Que hi ha molt gihadista a fora és un mite: hi ha molt gihadista al territori. Els problemes, el dolor… són bretxes locals, però quan globalitzes la idea aquesta ressona i generes un eco. Jo argumento que el perill radica no només en el moviment militar concret, sinó també en la socialització de la població i en el fet que algú, a Indonèsia, per exemple, organitzi una manifestació multitudinària a favor de l'Estat Islàmic.

-Dedica el seu treball al seu pare i cito: «Per més de la meitat de la meva identitat».

-La siriana és la meitat de la meva identitat perquè el meu pare és sirià i la meva mare és catalana, però des que vaig començar a involucrar-me en temes del Pròxim Orient i a estudiar-los a segon de Ciències Polítiques, sento que hi ha una vinculació amb els meus orígens. No és que aflorin, ja hi eren, però m'hi vinculo.

Notícies relacionades

-¿I el seu pas següent?

-M'agradaria seguir generant anàlisi sobre Síria i el Pròxim Orient en alguna institució del país; a Catalunya. Sóc de la generació a la qual va agafar la crisi quan acabava la carrera. No és que sigui rebel, però m'emprenya pensar que només a fora podem mostrar el nostre talent. ¿Per què no podem aportar el gra de sorra del tipus que sigui des de Barcelona?