PRESTIGIÓS CONCURS DE FOTOGRAFIA

El World Press Photo retira el premi a un fotògraf per frau

Giovanni Troilo, que va guanyar amb una sèrie d'imatges de Charleroi, va usar una foto que no era d'aquesta ciutat belga

Una de les 10 imatges facilitades per World Press Photo que formaven part del treball de Giovanni Troilo sobre la ciutat de Charleroi.

Una de les 10 imatges facilitades per World Press Photo que formaven part del treball de Giovanni Troilo sobre la ciutat de Charleroi. / GIOVANNI TROILO

2
Es llegeix en minuts

L'organització de World Press Photo, que concedeix els prestigiosos premis de fotoperiodisme, ha retirat finalment el primer premi de relat en la categoria temes contemporanis a l'italià Giovanni Troilo per haver incomplert les bases del concurs en el seu treball sobre la ciutat belga de Charleroi.

Troilo va presentar un reportatge format per 10 fotos titulat 'El cor fosc d'Europa', en què retratava diferents situacions a la ciutat de Charleroi, però una d'aquestes imatges, la que mostra un pintor creant la seva obra amb models, no va ser captada a Charleroi, sinó a Molenbeek, un districte de Brussel·les

"Després de rebre nova informació (...) World Press Photo va reobrir la seva investigació i la conclusió és que el reportatge no compleix amb les bases del concurs, i per això el premi ha de ser revocat", ha explicat el jurat en un comunicat.

El mateix fotògraf ha confirmat que la fotografia no s'havia fet a Charleroi, en contra de la documentació que va presentar per al certamen. "Aquesta informació falsa representa una violació de les bases del concurs del 2015", ha subratllat World Press Photo, que ha "desqualificat" el treball i ha concedit el primer premi al segon guanyador; el també italià Giulio de Sturco, pel seu treball 'Chollywood', sobre el rodatge d'una sèrie televisiva xinesa.

INVESTIGACIÓ ARRAN D'UNA QUEIXA

El premi a Troilo havia sigut objecte de polèmica des que l'alcalde de Charleroi va presentar una queixa formal a World Press Photo. El socialista Paul Magnette afirmava en la seva queixa que el relat de Troilo era "una distorsió greu de la realitat, que soscava la ciutat i els seus residents, així com la professió de fotoperiodista".

Magnette volia que el jurat estudiés la possibilitat de retirar el premi atribuït a l'italià per les fotos de la ciutat, que a la web de l'organització es descrivia com una localitat que "ha experimentat el col·lapse de la indústria, una alta desocupació i immigració i un ressorgiment de la petita delinqüència". "Les seves carreteres, un dia en bon estat, apareixen avui abandonades i desolades, amb indústries que tanquen i una vegetació que creix als antics polígons industrials", afegia el fotògraf.

En resposta a aquesta queixa, World Press Photo va investigar si el fotògraf italià havia contravingut l'ètica periodística o si va enganyar el jurat, i va concloure diumenge passat que "no hi havia motius per dubtar de la integritat" professional de Troilo. No obstant, després d'una segona investigació, l'organització ha trobat una violació de les regles per part del fotògraf.

Notícies relacionades

El director gerent de World Press Photo, Lars Boering, ha assenyalat que el concurs de l'organització s'ha de basar en la confiança en els fotògrafs que entreguen els seus treballs i en la seva ètica professional.

"Comptem amb controls, per descomptat, però el concurs no funciona sense confiança. Ara tenim un cas clar d'informació enganyosa i això canvia la manera com es percep el relat (de Troilo). S'ha violat una regla i s'ha travessat una línia" vermella, ha subratllat Boering.